Οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τους 2.100 και αναμένεται να αυξηθούν. Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα
Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε κι επίσημα προχθές στο Μαρόκο, το οποίο μετρά τις πληγές του μετά το ισχυρότατο χτύπημα του Εγκέλαδου, εντάσεως 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αργά το βράδυ της Παρασκευής στην επαρχία στην επαρχία Αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, της πόλης Μαρακές.
Οι νεκροί ξεπερνούν πια τους 2.100 και αναμένεται να αυξηθούν, λένε αξιωματούχοι, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε περίπου 2.400. Πλέον, η μάχη που δίνεται είναι αυτή με τον χρόνο, καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο -φονικότερος εδώ κι έξι δεκαετίες- σεισμός που έπληξε το Μαρόκο.
Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί ήταν αυτοί που πέρασαν και τρίτη νύχτα χθες στην ύπαιθρο, είτε διότι τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς είτε γιατί φοβούνται τη μετασεισμική ακολουθία.
«Οταν ένιωσα τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μου και το σπίτι άρχισε να παίρνει κλίση έτρεξα να βγάλω τα παιδιά μου έξω. Αλλά οι γείτονές μου δεν τα κατάφεραν» δήλωσε ο Μοχάμεντ Αζάου, προσπαθώντας να περιγράψει σε δημοσιογράφους όσα έζησε. «Δυστυχώς, κανείς από εκείνη την οικογένεια δεν βρέθηκε ζωντανός. Πατέρας και γιος εντοπίστηκαν νεκροί, ενώ μητέρα και κόρη εξακολουθούν να αγνοούνται» συμπλήρωσε. Στο χωριό Ασνι, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν. «Γείτονές μας εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια και καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωσή τους με όσα διαθέσιμα μέσα υπάρχουν στο χωριό» είπε κάτοικος του χωριού, ενώ στο γειτονικό Τανσγκάρτ σπίτια κόπηκαν στα δύο και δύο μιναρέδες κατέρρευσαν.
Αγνοούμενοι
Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν τόσο οι Αρχές όσο και τα σωστικά συνεργεία, καθώς δεν μπορούν να επιχειρήσουν όπου χρειάζεται. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ακόμη κάτω από τα ερείπια. Ανθρωποι ακόμη αναζητούν τους γονείς τους» δήλωσε κάτοικος της περιοχής Ασνι, εξηγώντας όμως πως η βοήθεια φτάνει με το… σταγονόμετρο, καθώς «πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί» από τους βράχους που έχουν πέσει. Τα πράγματα είναι χειρότερα στην επαρχία Αλ Χάουζ, η οποία ήταν το επίκεντρο του σεισμού, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι (1.293), ενώ ακολουθεί η επαρχία Ταρουντάντ με 452 νεκρούς. Σε αυτές τις περιοχές, μάλιστα, που βρίσκονται νοτιοδυτικά του Μαρακές, «ολόκληρα χωριά», όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, έχουν ισοπεδωθεί από τον σεισμό!
Ηδη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από την καταστροφή, ενώ, όπως δήλωσε η Κάρολαϊν Χολτ, διευθύντρια Επιχειρήσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, «οι επόμενες 24 με 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για τη διάσωση ανθρώπων».
Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως και στην παροχή περίθαλψης στους επιζώντες, ενώ υπογράμμισε τη σημασία να παρασχεθεί στους κατοίκους ασφαλές πόσιμο νερό. Η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμανε ότι προσφέρει «πλήρη υποστήριξη στη χώρα», με φόντο και τη διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων του Ερυθρού Σταυρού που τόνιζαν πως η αποκατάσταση των ζημιών «δεν θα είναι υπόθεση μίας ή δύο εβδομάδων (…) Υπολογίζουμε μήνες ή ακόμη και χρόνια»!
Διεθνής ανταπόκριση για βοήθεια στη βαθιά πληγωμένη χώρα
Πολλές χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία, δήλωσαν έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στο Μαρόκο. Ακόμα και η γειτονική Αλγερία, που διατηρεί τεταμένες σχέσεις με το Μαρόκο, άνοιξε τον εναέριο χώρο της, κλειστό εδώ και δύο χρόνια, στις πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πληγείσα χώρα.
Συγκεκριμένα, επιστολή στον βασιλιά Μοχάμετ ΣΤ’ του Μαρόκου απέστειλαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους για τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «συντετριμμένος από τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο» και προσέφερε τη βοήθεια της Γαλλίας.
«Νιώθουμε όλοι συντετριμμένοι μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο. Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει παρέχοντας άμεσα βοήθεια» ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. Η Ισπανία πρότεινε την αποστολή σωστικών συνεργείων στο Μαρόκο μετά τον ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ενώ για την τραγωδία τοποθετήθηκε και ο Ρίσι Σούνακ. «Οι σκέψεις μου είναι με όλους όσοι επλήγησαν από τον τρομερό σεισμό στο Μαρόκο» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει υποστήριξη στους Μαροκινούς φίλους μας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες «τη βαθιά θλίψη του για τις ζωές που χάθηκαν και για την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στο Μαρόκο», σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Νέο Δελχί, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του G20. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να «εγγυηθούν ότι οι Αμερικανοί υπήκοοι στο Μαρόκο είναι ασφαλείς» και «είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια στον μαροκινό λαό», όπως σημείωσε ο Μπάιντεν.
Συλλυπητήριο μήνυμα στο Μαρόκο έστειλε και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ενώ την «έντονη αλληλεγγύη» του στη δοκιμαζόμενη χώρα και στον λαό της εξέφρασε και ο πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού.