Ρωσία: Θερμή υποδοχή του Πούτιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Αρχισε χθες η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στον χώρο του κοσμοδρομίου Βαστότσνι

Με μία ιδιαιτέρως θερμή, παρατεταμένη χειραψία, διάρκειας περίπου 40 δευτερολέπτων, άρχισε χθες η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στον χώρο του κοσμοδρομίου Βαστότσνι, της πιο σύγχρονης εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων της Ρωσίας. «Χαίρομαι που σας βλέπω» είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας απευθυνόμενος στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, λέγοντάς του ακόμη πως «αυτό είναι το νέο μας κοσμοδρόμιο».

Ο τελευταίος, με τη βοήθεια του μεταφραστή του, κούνησε καταφατικά το κεφάλι του και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο τόσο για την πρόσκληση όσο και για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε.

Ακριβώς αυτό το στοιχείο, το καλό κλίμα που αποτυπώθηκε στην πρώτη επαφή που είχαν χθες οι δύο ηγέτες, αλλά και οι καλές σχέσεις που διατηρούν Μόσχα και Πιονγιάνγκ, προκάλεσαν περαιτέρω νευρικότητα στη διεθνή κοινότητα -και δη στη Δύση-, που παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στη ρωσική Απω Ανατολή.

Στη διάρκεια των διμερών συνομιλιών ο Κιμ είπε στον Πούτιν πως η Ρωσία διεξάγει έναν ιερό πόλεμο με τη Δύση και ότι οι δύο χώρες θα δώσουν μαζί τη μάχη εναντίον του ιμπεριαλισμού.

«Ιερή μάχη»

«Η Ρωσία διεξάγει μια ιερή μάχη για να προστατεύσει την κυριαρχία της και την ασφάλειά της εναντίον των ηγεμονικών δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά ο Κιμ απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Πούτιν υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους και ξενάγησε τον Κιμ στην πιο σύγχρονη εγκατάσταση διαστημικών εκτοξεύσεων της Ρωσίας.

«Θα δώσουμε προτεραιότητα στη σχέση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία και θα την κάνουμε απόλυτη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής μας» δήλωσε επίσης ο Κιμ, ενώ τόνισε πως η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο θα αποτελέσει «εφαλτήριο για πιο στενές διμερείς σχέσεις». Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης απευθυνόμενος στον Κιμ τόνισε πως «σήμερα (σ.σ.: χθες) προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς συντροφικότητας και καλής γειτονίας, ενεργώντας υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην κοινή περιφέρειά μας», με τον Ρώσο ηγέτη να μην παραλείπει να τονίσει πως υπάρχουν ευκαιρίες για διμερή στρατιωτικοτεχνική συνεργασία, αν και πρόσθεσε πως η Ρωσία θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Προφανώς το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών δεν διέρρευσε, αν και αμέσως μετά ο Ντμίτρι Πεσκόφ τις χαρακτήρισε «σημαντικές και ουσιαστικές». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε πως η Βόρεια Κορέα ενδιαφέρεται για συνεργασία με τη Ρωσία στους τομείς της αεροπορίας και των μεταφορών, υπογραμμίζοντας συγχρόνως πως η Μόσχα θεωρεί ότι υπάρχουν προοπτικές για να συνεργαστεί με τη Βόρεια Κορέα στο Διάστημα, με τις πληροφορίες να λένε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την πιθανότητα αποστολής κοσμοναύτη «εκεί έξω».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα