Οι ΗΠΑ ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί

Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ, ούτε και να γυρίσει την πλάτη στους συμμάχους της στον αραβικό κόσμο

Είναι η ανησυχία πως μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει ντόμινο εφιαλτικών εξελίξεων σε ολόκληρο τον πλανήτη; Πρόκειται μήπως -και- για τη δεδομένη πίεση που ασκείται και από το εσωτερικό, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή εν όψει των επερχόμενων εκλογών;

«Είναι και τα δύο μαζί» σχολίαζαν χθες αναλυτές, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ στη φάση αυτή ουσιαστικά επιχειρούν να ακροβατήσουν στο τεντωμένο σχοινί όσων συμβαίνουν ανάμεσα στο Ισραήλ, που, όπως όλα δείχνουν, από ώρα σε ώρα ετοιμάζεται να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας. Η διπλωματική ρελάνς των Αμερικανών, ωστόσο, τραβάει πια τα βλέμματα όλων, καθώς η Ουάσινγκτον γνωρίζει καλά πως ούτε τις εξαιρετικές σχέσεις της με το Ισραήλ μπορεί (ή θέλει) να διαταράξει ούτε όμως είναι δυνατόν να γυρίζει την πλάτη της στους συμμάχους της στον αραβικό κόσμο, οι οποίοι συντάσσονται αυτονοήτως στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν

Την ώρα, λοιπόν, που ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε χθες προγραμματισμένο ταξίδι του στο Κολοράντο, με αποτέλεσμα να «φουντώνουν» για τα καλά οι εικασίες για ενδεχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ, η αμερικανική διπλωματική παρουσία στη χώρα είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Χθες ο Αντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, επέστρεψε στο Ισραήλ, έπειτα από την περιοδεία-αστραπή που πραγματοποίησε στις πρωτεύουσες έξι αραβικών χωρών. Στόχος; Ο συντονισμός των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς, σε συνδυασμό με την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Τέσσερις ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ λοιπόν, σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε και πάλι στο Τελ Αβίβ, ενώ άμεσα κατευθύνθηκε στην Ιερουσαλήμ για να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Θέλω να έχω την ευκαιρία να μοιραστώ ό,τι άκουσα, ό,τι έμαθα κατά τη διάρκεια των τελευταίων αυτών ημερών επισκεπτόμενος τους άλλους εταίρους μας και συζητώντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε με τους συμμάχους και τους ισραηλινούς φίλους» δήλωνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προχθές στους δημοσιογράφους από το Κάιρο, τη στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαπίστωσε την ευρεία αντίθεση των αραβικών ηγεσιών απέναντι στη Χαμάς, αλλά και τις ανησυχίες τους για την τύχη των Παλαιστινίων. «Είπα ξεκάθαρα ότι η Χαμάς δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να συνεχίσει να κάνει σαν να μην έγινε τίποτε» επέμεινε από το Κάιρο ο Μπλίνκεν, τονίζοντας πως «ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας. Οι πολίτες δεν πρέπει να υποφέρουν από τις φρικαλεότητες της Χαμάς». Με νόημα μάλιστα πρόσθεσε πως οποιαδήποτε απόπειρα να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας είναι καταδικασμένη με αποτυχία.

Στις ΗΠΑ εντούτοις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, η πλειονότητα των Αμερικανών -και από τα δύο κόμματα- θέλει οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στην απομάκρυνση Παλαιστίνιων αμάχων από επικίνδυνα σημεία στη Γάζα, ενώ συγχρόνως η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης για το Ισραήλ στη σύγκρουση φαίνεται ότι είναι ισχυρότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα