Διεθνής οργή κατά του Ισραήλ

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί και η ισοπέδωση της Τζαμπαλίγια έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και από συμμάχους του Τελ Αβίβ

Για δεύτερη ημέρα βομβαρδιζόταν, χθες, ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η Χαμάς, κι ενώ οι διεθνείς αντιδράσεις δεν έλεγαν να κοπάσουν. Ο νέος απολογισμός από τα πλήγματα δεν έγινε άμεσα γνωστός, όμως η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, είπαν πως επτά όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό, μεταξύ των οποίων τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων. Η Τζαμπαλίγια θεωρείται προπύργιο της Χαμάς, βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, και αποτελεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Ισραήλ.

Οι βομβαρδισμοί της Τρίτης έκαναν πολλά κτίρια στη γειτονιά να καταρρεύσουν, με τις ισραηλινές δυνάμεις να δηλώνουν πως κατέρρευσαν όταν κατέρρευσαν οι τρομοκρατικές σήραγγες της Χαμάς κάτω από αυτά, μετά τις αεροπορικές επιδρομές με στόχο τον επικεφαλής της οργάνωσης.

Στο μεταξύ, η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται να πείθεται από τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών. Η Βολιβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και έκανε λόγο για «επιθετική και δυσανάλογη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα». Η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, ενώ και ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας πως «η ισραηλινή κυβέρνηση διαπράττει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». «Τα νοσοκομεία δεν τα ακουμπάς ούτε στον πόλεμο» τόνισε, ενώ στρέφοντας τα βέλη του στη Δύση για τη στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ είπε πως «ο Δυτικός κόσμος απέτυχε στη δοκιμασία ανθρωπιάς στη Γάζα».

« Η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έχει την άνευ όρων υποστήριξη της Ευρώπης και της Αμερικής, διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εδώ και 25 ημέρες μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου». «Πιστεύουμε ότι η ασφάλεια δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με περισσότερη αιματοχυσία, με το να σκοτώνονται περισσότερα παιδιά, να χτυπιούνται περισσότερα νοσοκομεία, σχολεία, τεμένη, εκκλησίες και αγορές, και να πέφτουν περισσότερες βόμβες στη Γάζα» είπε.

«Γενοκτονία»

Στο μεταξύ, παραιτήθηκε αξιωματούχος του ΟΗΕ καταγγέλλοντας τη «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας και τη νέα ωμότητα. Ο Κρεγκ Μόκαμπερ, διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέβαλε την παραίτησή του. Αιτία ήταν η «αδυναμία» του ΟΗΕ να «σταματήσει» αυτή που χαρακτήρισε «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Και ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, όμως, κατήγγειλε, χθες, τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, κάνοντας λόγο για την «τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας». «Αυτή είναι απλά η τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας, όπου οι μάχες εισήλθαν σε μια φάση ακόμη πιο τρομακτική, με ακόμη πιο φρικτές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο» δήλωσε σε ανακοίνωση, εκφράζοντας θλίψη για «τον κόσμο που δείχνει ανίκανος, ακόμη και απρόθυμος να δράσει» για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

Τον αποτροπιασμό του για τον βομβαρδισμό και τους θανάτους στον προσφυγικό καταυλισμό εξέφρασε και ο Ευρωπαίος διπλωμάτης Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσαν πως προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα