Ισημερινός: Ανοιχτός πλέον ο πόλεμος του στρατού με τους ναρκεμπόρους

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ντανιέλ Νομπόα, κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» και διέταξε την «εξουδετέρωση» συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, επιβάλλοντας επί της ουσίας στρατιωτικό νόμο

Δραματικές είναι τις τελευταίες μέρες οι εξελίξεις στον Ισημερινό, όπου διεξάγεται ένας ανοιχτός πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση, στον στρατό και στις συμμορίες των ναρκωτικών. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» και διέταξε την «εξουδετέρωση» συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, επιβάλλοντας επί της ουσίας στρατιωτικό νόμο. 

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πρωτοφανείς αναταραχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη Γουαγιακίλ, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, που έχει μετατραπεί σε προπύργιο κακοποιών, ενώ δύο αστυνομικοί «δολοφονήθηκαν» από «ένοπλους εγκληματίες» στη γειτονική πόλη Νοβόλ. 

Πηγή των ανεξέλεγκτων συγκρούσεων για τις Αρχές της χώρας αποτελεί ο Αδόλφο Μασίας ή, αλλιώς, «Φίτο». Πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο και σοβαρότερο κίνδυνο, καθώς είναι ο αρχηγός των «Τσονέρος» (Choneros), μιας συμμορίας με περίπου 8.000 μέλη. Ο «Τίτο» απέδρασε την Κυριακή από τη φυλακή της Γουαγιακίλ, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου κρίση ασφαλείας στη χώρα. 

Ενοπλοι άνδρες που φορούσαν κουκούλες εισέβαλαν στο πλατό της δημόσιας τηλεόρασης στη Γουαγιακίλ, κρατώντας ομήρους για σύντομο χρονικό διάστημα δημοσιογράφους και άλλους εργαζομένους, σε ακόμα ένα περιστατικό αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. Ο πρόεδρος του Ισημερινού, με διάταγμά του, αφού σημείωσε την ανάγκη οι ενέργειες του στρατού να γίνονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, παρέθεσε έναν κατάλογο με περισσότερες από 20 οργανώσεις συμμοριών ναρκωτικών, με στόχο την εξάλειψή τους. 

Με ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα, καταδικάζοντας απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Νομπόα και την κυβέρνησή του», και «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια», όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Την ίδια ώρα και στη Μαδρίτη είναι έκδηλη η αγωνία για όσα εκτυλίσσονται στον Ισημερινό, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να δηλώνει: «Παρακολουθούμε με προφανή ανησυχία τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη χώρα», «η Ισπανία υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς» συνέχισε ο Σάντσεθ, υπογραμμίζοντας την πεποίθησή του πως θα υπάρξει «προσεχώς επιστροφή στην ομαλότητα». 

Και ο υπουργός Εσωτερικών του γειτονικού Περού, Βίκτορ Τόρες Φαλκόν, διέταξε την άμεση ανάπτυξη δυνάμεων της αστυνομίας στα σύνορα με τον Ισημερινό, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η πρεσβεία και τα γενικά προξενεία της Κίνας στον Ισημερινό θα κλείσουν επ’ αόριστον, για λόγους ασφαλείας. 

Ο Ισημερινός, μια χώρα που ήταν άλλοτε όαση ειρήνης, πλήττεται σήμερα από τη βία αυτών των συμμοριών, οι οποίες εξελίχθηκαν από απλές συμμορίες των δρόμων σε καρτέλ ναρκωτικών, αφότου ο Ισημερινός εξελίχθηκε στο κύριο σημείο εξαγωγής της κοκαΐνης. Είναι σοκαριστικό ότι οι δολοφονίες στους δρόμους της χώρας αυξήθηκαν κατά 800% από το 2018 ως το 2023, ενώ μόνο το 2023 καταγράφηκαν 7.800 ανθρωποκτονίες και κατασχέθηκαν 220 τόνοι ναρκωτικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα