Η Χαμάς διατηρεί αλώβητο το 80% των δυνάμεών της!

Οι IDF έχουν εξολοθρεύσει έως τώρα το 20% των μαχητών της οργάνωσης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Διέρρευσε έκθεση απολογισμός της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρά την ισοπέδωση μεγάλου μέρους του θύλακα, τους 25.000 και πλέον νεκρούς και ενώ δεκάδες Ισραηλινοί παραμένουν όμηροι της Χαμάς. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει το 20%-30% των μαχητών της Χαμάς, εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, αριθμός που υπολείπεται του στόχου του Ισραήλ να καταστρέψει την οργάνωση και δείχνει την ανθεκτικότητά της έπειτα από μήνες πολέμου που κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Η αμερικανική εκτίμηση, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», είναι ότι η Χαμάς έχει ακόμα αρκετά πυρομαχικά για να συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ για μήνες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι, παρά την τεράστια εκστρατεία εντός της Γάζας που έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, δεν έχουν επιτύχει τον στόχο τους να καταστρέψουν τη Χαμάς. Οι μαχητές της ομάδας έχουν προσαρμόσει τις τακτικές τους, επιχειρούν σε μικρότερες ομάδες και στήνουν ενέδρες στα ισραηλινά στρατεύματα. Η επιβίωση της Χαμάς έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους, γράφει η εφημερίδα. Αν και η Χαμάς έχει χάσει χιλιάδες άνδρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στοχεύει απλώς να επιβιώσει από αυτή τη σύγκρουση, δήλωσαν νυν και πρώην Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ υπολόγισαν ότι η ομάδα διέθετε μεταξύ 25.000 και 30.000 μαχητές πριν από τον πόλεμο, εκτός από χιλιάδες αστυνομικούς και άλλες δυνάμεις. Ο ισραηλινός στρατός υπολογίζει ότι έχει σκοτώσει περίπου 9.000 μαχητές της Χαμάς στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου και περισσότερους από 1.000 κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αριθμοί που αντιστοιχούν περίπου στο 30% της συνολικής μαχητικής δύναμης της ομάδας. Στο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ, μια συμβατική δύναμη που χάνει το 25%-30% των μαχητικών της θα θεωρούνταν αναποτελεσματική από άποψη μάχης. Αλλά η Χαμάς είναι μια δύναμη που διεξάγει αμυντικό πόλεμο σ’ ένα πυκνό αστικό περιβάλλον και έχει πρόσβαση σε σήραγγες εκατοντάδων μιλίων κάτω από τη Γάζα. Εχει δείξει ότι μπορεί ακόμα να πολεμήσει, αλλά οι απώλειες «συνεχίζουν να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο δίκτυο της Χαμάς» είπε ο απόστρατος στρατηγός Τζόζεφ Βοτέλ, ο οποίος διοικούσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, «αναγκαίο βήμα για να αντιμετωπιστούν όλες οι ισραηλινές συνωμοσίες εναντίον του παλαιστινιακού λαού» χαρακτήρισε η Χαμάς τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το AFP, η οργάνωση ανέφερε σε 16σέλιδη έκθεση για τις επιθέσεις ότι «κάποια σφάλματα συνέβησαν… λόγω της ταχείας κατάρρευσης του ισραηλινού συστήματος ασφαλείας και στρατού και του χάους που προκλήθηκε κατά μήκος των συνοριακών περιοχών με τη Γάζα».

Συνωμοσίες

Ομως, σημειώνει ότι οι επιθέσεις ήταν «ένα απαραίτητο βήμα και μια φυσιολογική απάντηση για την αντιμετώπιση όλων των ισραηλινών συνωμοσιών εναντίον του παλαιστινιακού λαού». Το έγγραφο ήταν η πρώτη δημόσια έκθεση της Χαμάς που δόθηκε στη δημοσιότητα στα αγγλικά και τα αραβικά και δικαιολογεί τις επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι. Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, των εγκλημάτων και της εθνοκάθαρσης που διαπράττονται εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας». «Τονίζουμε ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει την ικανότητα να αποφασίζει για το μέλλον του και να ρυθμίζει τις εσωτερικές του υποθέσεις», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «κανείς στον κόσμο» δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για λογαριασμό του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα