Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 50 δισ. στο διεφθαρμένο καθεστώς του Ζελένσκι

Η «βασίλισσα των Βρυξελλών» σπαταλάει ξανά τα λεφτά των Ευρωπαίων, την ώρα που δεν δίνει καμία σημασία στους εξοργισμένους αγρότες της Ε.Ε.

Το ευρωπαϊκό κονκλάβιο των Βρυξελλών αντιμετωπίζει τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων σαν προσωπικό του κουμπαρά προς εξυπηρέτηση τρίτων. Τι κι αν η Ουκρανία κατατάσσεται ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη; Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν ομόφωνα, χθες, να πετάξουν ακόμα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια στο διεφθαρμένο καθεστώς του Ζελένσκι. Δίχως κανέναν έλεγχο θα φύγουν κι άλλα ευρώ σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, την ώρα που οι εξοργισμένοι Ευρωπαίοι αγρότες δεν παίρνουν ούτε σεντ.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

«Συμφωνία! Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκπλήρωσε τις προτεραιότητές μας. Στήριξη της Ουκρανίας. Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Υποστήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Μια καλή μέρα για την Ευρώπη» ήταν η πρώτη δήλωση-αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο εξής τα σκάνδαλα κλεπτοκρατίας της Ουκρανίας θα αφορούν και τα φρέσκα 50 ευρωπαϊκά δισ., αφού θα τα ροκανίσουν και αυτά, ξανά δίχως κανένας να ξέρει πού πηγαίνουν και πώς δαπανώνται.

Την ίδια στιγμή, έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι αγρότες πέταξαν αβγά και πέτρες κι άναψαν φωτιές ζητώντας από τους ηγέτες της Ε.Ε. να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν, λόγω αυξανόμενου κόστους, φόρων και εισαγωγών από την Ουκρανία. «Μας χρειάζεσαι, Ευρώπη. Βοήθησέ μας» ήταν το σύνθημα των απελπισμένων αγροτών. Καμία σημασία δεν δόθηκε σ’ αυτούς. Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ουκρανία είναι μια μαύρη τρύπα διαφθοράς. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί, άλλωστε, σε ποσοστό 78% θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι άμεσα υπεύθυνος για τη διαφθορά στην κυβέρνηση και στις στρατιωτικές διοικήσεις.

Η Γερμανίδα, όμως, δεν θέλει να αναδεικνύεται ο ελέφαντας στο δωμάτιο, δηλαδή η διαφθορά της Ουκρανίας, διότι θα κινδύνευε να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή και αμερικανική υποστήριξη προς τη συγκεκριμένη χώρα. Αλλά η Φον ντερ Λάιεν ποτέ της δεν άφησε λεπτομέρειες όπως η διαφθορά να ανακόψουν τις μπίζνες. Είναι βολικότερο να παινεύει την πρόοδο της Ουκρανίας στην… καταπολέμηση της διαφθοράς. Τον Ιούλιο θαύμασε τον «καταπληκτικό» ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.

Η καταπολέμηση της δωροδοκίας είναι βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., που ήδη έχει προσφέρει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στο Κίεβο. Ετσι, είναι απαραίτητες κάθε τόσο οι αναφορές-φαντασιώσεις της Φον ντερ Λάιεν για… πρόοδο της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο διάφανα ούτε τόσο εκπληκτικά όσο επιλέγει να τα βλέπει η ίδια. Αντίθετα, από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 ένα πλήθος κόσμου βρήκε νέες ευκαιρίες για πλουτισμό. Από πολιτικούς μέχρι εμπόρους όπλων κι από δικαστές έως προμηθευτές γευμάτων στρατιωτών, αποκομίζουν ξαφνικά τεράστια κέρδη, δημιουργώντας μάλιστα κεκτημένα συμφέροντα για την παράταση της σύγκρουσης, όπως εκτιμούν οι «New York Times».

Η έγκριση των 50 δισ. των Ευρωπαίων φορολογουμένων που προορίζονται για την κυβέρνηση Ζελένσκι εξαρτιόταν κι από το αν η Ουκρανία θα καταπολεμήσει ή θα δείξει, τέλος πάντων, ότι καταπολεμά τη διαφθορά. Ο κύκλος διακυβέρνησης του Ζελένσκι, όμως, συνεχίζει να αποτελείται ακόμα από πρόσωπα με νομικά τρεχάματα. Για παράδειγμα, ο Τατάροφ, ένας δικηγόρος που παρέδιδε σακούλες με λεφτά σε αξιωματούχους για να αναθέτουν οικοδομικά έργα σε μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της Ουκρανίας, είναι τώρα ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι για την επιβολή του νόμου και τις υπηρεσίες ασφαλείας. «Ο Τατάροφ έχει γίνει το σύμβολο της ανοχής του Ζελένσκι στη διαφθορά στον στενό του κύκλο» έγραψε η Kyiv Independent.

Ο Αντρέι Γέρμακ, ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, φίλος του Ουκρανού προέδρου από την εποχή που δούλευαν και οι δύο στα τηλεοπτικά ψυχαγωγικά shows, αποκαλύφθηκε το 2020 ότι προσφέρει διορισμούς σε κυβερνητικές θέσεις με το αζημίωτο. O στρατός της Ουκρανίας είχε συμφωνήσει να πληρώνει φουσκωμένες τιμές για τα τρόφιμα που προορίζονταν για τα στρατεύματα. Κανείς, εξάλλου, δεν ξέρει τι απογίνονται οι στρατιωτικές βοήθειες που φτάνουν από την Ευρώπη στο Κίεβο, ενώ ήδη έχουν ξηλωθεί αρκετοί υπουργοί και πρέσβεις λόγω διαφθοράς.

Στο μεταξύ, με τους αγρότες της Ευρώπης να διαδηλώνουν την οργή τους σε πολλές χώρες, η Ε.Ε. αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα φρενάρει τις φτηνές ουκρανικές εισαγωγές τροφίμων που πλημμυρίζουν την αγορά και θα παγώσει τους εξαιρετικά αμφιλεγόμενους κανόνες για την υποχρεωτική αγρανάπαυση. Ειδικά για την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι αγρότες λένε ότι αν ενταχθεί στην Ε.Ε. θα σημάνει το τέλος της οικογενειακής γεωργίας στην Ευρώπη. Για να τους ηρεμήσει, η Φον ντερ Λάιεν πρότεινε να επιτραπούν δασμοί σε ορισμένα προϊόντα από την Ουκρανία, αν οι εισαγωγές τους υπερβούν κάποια επίπεδα. Η Ε.Ε. έχει αναστείλει τους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα για να τη στηρίξει, με αποτέλεσμα, όμως, να πλημμυρίσουν την ευρωπαϊκή αγορά. Οι εισαγωγές ζάχαρης από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 1.000% το 2023, ενώ οι εισαγωγές αβγών και πουλερικών υπερδιπλασιάστηκαν.

«Χωρίς αγρότες δεν έχει φαγητό» έγραφε ένα σύνθημα σε τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά η Φον ντερ Λάιεν, νευρική εν όψει ευρωεκλογών, ενδιαφέρεται μόνο να φύγουν απ’ τους δρόμους της Ευρώπης, έστω προσωρινά. Ετσι κι αλλιώς, την καριέρα της, που ήδη αντιμετωπίζει επίσημες κατηγορίες γιγαντιαίας διαφθοράς, όπως για τα εμβόλια της Pfizer, δεν την έχτισε εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των λαών.


ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ

Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1958 στο Βέλγιο. Είναι κόρη ενός Χριστιανοδημοκράτη πρώην υπουργού – προέδρου της Κάτω Σαξονίας και σπούδασε Ιατρική στο Ανόβερο. Το 2015 αποδείχτηκε ότι έκανε λογοκλοπή στο διδακτορικό της. Πήρε διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ως προστατευόμενη της Ανγκελα Μέρκελ. Το 1986 παντρεύτηκε τον ιατρό Χάικο φον ντερ Λάιεν, μέλος της ιστορικής οικογένειας Φον ντερ Λάιεν, και απέκτησαν επτά παιδιά. Είναι πολύγλωσση και της αρέσει η ιππασία. Το 2005 διορίστηκε ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας και το 2010 εξελέγη αντιπρόεδρος του CDU. Το 2013 διορίστηκε υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, πόστο στο οποίο παρέμεινε ως τον Ιούλιο 2019. Στις 16 Ιουλίου 2019 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ισχνή πλειοψηφία.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα