Στον έλεγχο των Ρώσων πόλη-κλειδί

Νίκη με πολλαπλά οφέλη για τον Πούτιν, καθώς η μικρή βιομηχανική Αβντιίβκα στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς αποτελεί σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης στην εισβολή και ισχυρό αμυντικό κόμβο της χώρας

Mια νίκη με πολλαπλά οφέλη πέτυχε η Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε πως κατάφερε να πάρει τον «απόλυτο έλεγχο» της πόλης Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από σφοδρές μάχες που κράτησαν για αρκετούς μήνες. Παρά τα υπέρογκα ποσά βοήθειας και στρατιωτικού εξοπλισμού που λαμβάνει ο Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις άντεξαν στη στρατιωτική αντίδραση του Κιέβου, καταφέρνοντας πλέον σημαντικά πλήγματα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ο ουκρανικός στρατός απέσυρε τις δυνάμεις του από τη βιομηχανική πόλη, η οποία αποτελούσε για το Κρεμλίνο «έναν ισχυρό αμυντικό κόμβο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Παράλληλα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βελτίωσαν τις θέσεις τους στις γραμμές του μετώπου της Ουκρανίας, σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Ντόνετσκ. Η Μόσχα επεσήμανε πάντως ότι κάποιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν κλεισμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής οπτάνθρακα (κοκ) και χημικών προϊόντων που βρίσκεται στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ταξίαρχος Ολεξάντρ Ταρνάφσκι ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να προωθηθούν περαιτέρω στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, εξαπολύοντας πολλαπλές επιθέσεις δυτικά της Αβντιίβκα. «Ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους κατά την αποχώρησή τους από την Αβντιίβκα. Στο τελικό στάδιο της επιχείρησης, υπό την πίεση των υπέρτερων εχθρικών δυνάμεων, ένας αριθμός Ουκρανών στρατιωτών αιχμαλωτίστηκε» έγραψε στο Telegram. «Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τώρα μετακινηθεί στη δεύτερη γραμμή άμυνας, κοντά στην Αβντιίβκα» πρόσθεσε ο Ταρνάφσκι. Η νίκη αυτή φαίνεται πως βάζει τίτλους τέλους στην αντεπίθεση που είχε ανακοινώσει ο Ζελένσκι και είχε εξαπολύσει το Κίεβο από το περασμένο καλοκαίρι.

«Το πεπρωμένο μας»

Η συμβολική αυτή επιτυχία της Μόσχας στο πεδίο των μαχών αποτελεί τη σημαντικότερη νίκη του ρωσικού στρατού από τον Μάιο του 2023, όταν είχε καταλάβει την πόλη Μπαχμούτ. Σε μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στις στρατιωτικές μονάδες και στον διοικητή τους για τη σημαντική αυτή επικράτηση στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Για την εξαιρετική στρατιωτική απόδοση εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους στρατιώτες που υπό την καθοδήγησή σας συμμετείχαν στις μάχες για την Αβντιίβκα» ανέφερε ο Πούτιν σε τηλεγράφημά του προς τον διοικητή ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία. Το τηλεγράφημα απαριθμούσε μονάδες που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση.

Παράλληλα, ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Πάβελ Ζουρούμπιν επανέλαβε τη σημασία της θετικής έκβασης του πολέμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη χώρα μου». Ο Πούτιν διατύπωσε την άποψη ότι «είναι σημαντικό οι Ρώσοι, όπως και οι ξένοι, να κατανοήσουν το πνεύμα μας, να κατανοήσουν σε ποιο σημείο αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι ευαίσθητα και σημαντικά για τη χώρα μας». «Για τη Δύση πρόκειται απλώς για βελτίωση της στρατηγικής της θέσης. Αλλά για εμάς είναι το πεπρωμένο μας» ανέφερε, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξής του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατον να ηττηθεί η Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία, δηλώνοντας ταυτόχρονα έτοιμος για διάλογο με τη Δύση, ο οποίος όμως θα βασίζεται σε ρεαλιστική βάση. Στην αντίπερα όχθη, διάχυτος είναι ο προβληματισμός στο Κίεβο, με το ηθικό του ουκρανικού στρατού να υφίσταται καίρια χτυπήματα βλέποντας τη ρωσική επέλαση να συνεχίζεται.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συμπληρώνει δύο χρόνια, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται πως έχει ποντάρει τα πάντα στην οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Και στις δύο περιπτώσεις όμως τα εμπόδια είναι σημαντικά και η υπερπήδηση αυτών απαιτεί αρκετό χρόνο, ο οποίος έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι σύμμαχος της Ουκρανίας και του Ζελένσκι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα