Ο Νετανιάχου αποφασισμένος να εισβάλει στη Ράφα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα του θα κερδίσει τον πόλεμο «ό,τι κι αν γίνει» και πως για να γίνει αυτό, πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση και στα νότια της Λωρίδας της Γάζας

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται, ενώ δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία στην εμπόλεμη ζώνη και την απελευθέρωση ομήρων. Oι διπλωματικές προσπάθειες ωστόσο συνεχίζονται, με το Κατάρ να εργάζεται προς την κατεύθυνση επίτευξης μόνιμης εκεχειρίας και όχι ολιγοήμερης κατάπαυσης του πυρός, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του.

«Δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν βλέπουμε τις δύο πλευρές να συγκλίνουν στο λεξιλόγιο που θα μπορούσε να επιλύσει την τρέχουσα διαφωνία για την εφαρμογή μιας συμφωνίας» δήλωσε, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση, ο Ματζέντ Αλ Ανσάρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών συνεχίζονται. Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο Ισραήλ να αποφύγει την εισβολή στη Ράφα, εκεί όπου είναι συγκεντρωμένοι εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στους σχεδιασμούς του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα του θα κερδίσει τον πόλεμο στη Γάζα «ό,τι κι αν γίνει» και πως για να γίνει αυτό πρέπει να αναληφθεί δράση και στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο πρέπει να καταστρέψουμε τις εναπομείνασες τρομοκρατικές ταξιαρχίες της Χαμάς στη Ράφα. Στους φίλους μας στη διεθνή κοινότητα λέω πως είναι αδύνατον να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και στη συνέχεια να αντιτασσόμαστε στο Ισραήλ όταν ασκεί αυτό το δικαίωμα». Ανακωχή ζητά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς ξεκινά το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων. Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την άρση «όλων των εμποδίων για να διασφαλιστεί η παράδοση κρίσιμης βοήθειας με την ταχύτητα και τη μαζική κλίμακα που απαιτείται» στη Γάζα, όπου τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προειδοποιήσει ότι το 1/4 του πληθυσμού βρίσκεται στο χείλος του λιμού.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο έχει κουρελιαστεί και η επαπειλούμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα μπορεί να βυθίσει τους ανθρώπους της Γάζας σε έναν ακόμα βαθύτερο κύκλο κόλασης» δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους. Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει σχεδόν 200 τόνους τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας αναχώρησε από το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, με στόχο να ανοίξει μια νέα θαλάσσια οδός προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα, οι οποίοι κινδυνεύουν από λιμό. Το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Open Arms» μεταφέρει περίπου 200 τόνους τροφίμων.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, η πρόεδρος της Κομισιόν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα. «Η αναχώρηση του πρώτου πλοίου είναι σημάδι ελπίδας» τόνισε, για να προσθέσει: «Θα εργαστούμε από κοινού για να ακολουθήσουν και άλλα πλοία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους» είπε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα