Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να υποδεχτεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας τον Αχμέντ αλ Σαρά
Ακόμα ένα σκάνδαλο προστίθεται στο ενεργητικό του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να υποδεχτεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας τον Αχμέντ αλ Σαρά, προσωρινό πρόεδρο της Συρίας και πρώην τζιχαντιστή, ο οποίος κατηγορείται για θηριωδίες κατά των μειονοτήτων της χώρας του -Αλαουιτών, Χριστιανών και Δρούζων- και για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.
- Παρίσι, Μαρία Δεναξά
Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του πρώην εξτρεμιστή και νυν επικεφαλής της Συρίας στην Ευρώπη. Ο Αχμέντ αλ Σαρά, που είναι καταχωρισμένος διεθνώς ως τρομοκράτης, δεν είχε το δικαίωμα να ταξιδέψει στην Ευρώπη χωρίς να συλληφθεί. Για τον λόγο αυτόν το Ελιζέ αναγκάστηκε να υποβάλει ειδικό αίτημα στα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου ο Εμανουέλ Μακρόν να γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα τον υποδεχτεί επίσημα, χωρίς να επιβληθούν κυρώσεις στη Γαλλία.
Ο πρώην τζιχαντιστής υπήρξε μέλος της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια του Ισλαμικού Κράτους, όπου ήταν το δεξί χέρι του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί, ο οποίος είχε σχεδιάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015. Είναι επίσης ο ιδρυτής του μετώπου Αλ Νούσρα. Με την υποδοχή στο Ελιζέ του υπευθύνου της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια του ISIS, ο Μακρόν αποδεικνύει ότι η ισλαμιστική τρομοκρατία υποστηριζόταν πάντα από τη Δύση. Βέβαια, από τη γαλλική προεδρία αιτιολογούν την επίσκεψη δηλώνοντας πως η Γαλλία «δεν αγνοεί το παρελθόν του Αλ Σαρά, αλλά στη Συρία έχει αρχίσει μια διαδικασία μετάβασης» και επισημαίνουν πως «η Γαλλία έχει ιστορικό ρόλο στη Συρία». «Το συμφέρον μας είναι η σταθεροποίηση της χώρας» τονίζουν.
Πολιτική μετάβαση
Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να συζητήσει με τον ομόλογό του την πρόοδο της πολιτικής μετάβασης στη Συρία, καθώς και το ζήτημα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων. Πάντως, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, η Δαμασκός δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δυτικών, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση των θέσεων εξουσίας εντός του συριακού μηχανισμού ασφαλείας, οι οποίες είναι σχεδόν όλες κατειλημμένες από πρόσωπα του στενού κύκλου του πρώην τζιχαντιστή. Επιπλέον, σύμφωνα με σημείωμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έχει στη διάθεσή του ο ρ/σ Europe 1, η νέα κυβέρνηση της Συρίας διανέμει «αδιακρίτως» συριακά διαβατήρια σε πρώην ξένους τζιχαντιστές, κάτι που αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τις δυτικές χώρες.
Η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να επιδεινώνεται, με διπλωματική πηγή του ΝΑΤΟ να προειδοποιεί: «Η Συρία κινδυνεύει να γίνει μια δεύτερη Γάζα». Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ένας προσωρινός απολογισμός έκανε λόγο για περίπου 100 νεκρούς, κυρίως Δρούζους, σε διαθρησκευτικές συγκρούσεις. Αυτά τα θύματα προστίθενται στους 1.300 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο και ήταν κυρίως Αλαουίτες. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν επίσης ότι οι μειονότητες εξακολουθούν να μην προστατεύονται. «Υποφέρουν από τις ίδιες φρικαλεότητες» αναφέρουν, όπως κατά την περίοδο της ακμής του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία συγκεκριμένη απόδειξη ότι ο Αλ Σαρά έχει την πρόθεση να διαλύσει ή να καταπολεμήσει τις τρομοκρατικές ομάδες που αυξάνονται και πληθαίνουν σήμερα στη Συρία.
Γαλλία: Ο «Μεγάλος Αδελφός» στη μάχη κατά της εγκληματικότητας
Η βία έχει επεκταθεί σε όλες τις γωνιές της γαλλικής επικράτειας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες. Επιθέσεις, διακίνηση ναρκωτικών, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, αίσθημα ανασφάλειας συνθέτουν μια καθημερινότητα που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Για να απαντήσει σε αυτά τα φαινόμενα, ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράρ Νταρμανέν τάχθηκε υπέρ της τεχνολογίας και της γενικευμένης χρήσης των συστημάτων παρακολούθησης των πολιτών με την Τεχνητή Νοημοσύνη και την αναγνώριση προσώπου.
Σε συνέντευξή του, όπου αναφέρθηκε στην αντίληψή του για τη σημερινή κοινωνία της Γαλλίας, ο Νταρμανέν έθιξε εκτενώς το ζήτημα της ενίσχυσης της ασφάλειας. Για τον υπουργό η βία δεν περιορίζεται πλέον στις μεγάλες πόλεις. Εξαπλώνεται ραγδαία παντού, ακόμα και στις αγροτικές περιοχές. Η χρήση ναρκωτικών, ιδίως κοκαΐνης και κάνναβης, επηρεάζει πλέον και μικρές πόλεις και κοινότητες που παλαιότερα δεν είχαν πληγεί. Κατά την άποψή του, η γαλλική κοινωνία αντιμετωπίζει πλέον μια δομική ανασφάλεια που είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση που παραδέχεται πως πλέον είναι ανησυχητική, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει την ιδέα της μεγαλύτερης χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, ιδίως μέσω των συστημάτων παρακολούθησης με αναγνώριση προσώπου, προκειμένου να παρακολουθούνται καλύτερα οι δημόσιοι χώροι και να προλαμβάνονται οι πράξεις βίας. Μια τοποθέτηση που αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τις ατομικές ελευθερίες και τα όρια της επιτήρησης των πολιτών.
Οι δηλώσεις του Νταρμανέν θεωρήθηκαν από ορισμένους παραδοχή αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα ασφάλειας και προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις. Στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης, του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, επέκριναν τη στάση του υπουργού, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του σε διάφορες κυβερνήσεις και τη συμμετοχή του σε πολιτικές που χαρακτήρισαν αναποτελεσματικές. Ορισμένοι κατήγγειλαν μια προσπάθεια για να απαλλαγεί από τις ευθύνες του, ενώ ο ίδιος κατέχει σημαντικά αξιώματα σε θέσεις-κλειδιά εδώ και πολλά χρόνια.