Στις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και αυτοπαρουσιάστηκαν ως υπερασπιστές μιας νέας παγκόσμιας τάξης που δεν θα κυριαρχείται πλέον από τις ΗΠΑ, «που προσπαθεί να τις περιορίσει»
Σε πολύ θερμό κλίμα -τονίζοντας την «ατσαλένια φιλία» τους- και σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο πλανήτης «βράζει» λόγω των ανοιχτών πολεμικών μετώπων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή συναντήθηκε χθες στο Κρεμλίνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Μια συνάντηση που περίμενε να παρακολουθήσει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, καθώς -σωστά- οι αναλυτές επί των διεθνών ζητημάτων διάβαζαν και ως «την επισφράγιση του ανοίγματος της Ρωσίας πιο ανατολικά, αλλά και του αντίστοιχου της Κίνας δυτικότερα».
Μετά το πέρας της ο Σι δήλωσε απευθυνόμενος στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι δύο χώρες τους θα πρέπει να έχουν μια «ακλόνητη φιλία», καθώς οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους ανεβάζοντάς τη σε νέο επίπεδο σε μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης με τη Δύση. Στις συνομιλίες που είχαν δε οι δύο ηγέτες αυτοπαρουσιάστηκαν ως υπερασπιστές μιας νέας παγκόσμιας τάξης που δεν θα κυριαρχείται πλέον από τις ΗΠΑ. Αλλωστε, στο κοινό ανακοινωθέν τους που δημοσίευσε το Κρεμλίνο, Ρωσία και Κίνα τόνισαν ότι σκοπεύουν να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν και τις δύο χώρες. Ο Σι είπε χαρακτηριστά ότι είχε «εις βάθος, εγκάρδιες και καρποφόρες» συζητήσεις με τον Πούτιν στη Μόσχα για «πολλά σημαντικά ζητήματα». «Μόλις είχα εις βάθος, εγκάρδιες και καρποφόρες συζητήσεις» με τον πρόεδρο Πούτιν και «συμφωνήσαμε σε πολλά νέα και σημαντικά ζητήματα».
Διεθνής δικαιοσύνη
Από τη δική του πλευρά ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι είχε «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του, οι οποίες θα «εμβαθύνουν» τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Κίνα και Ρωσία θα πρέπει να διαφυλάξουν τη διεθνή δικαιοσύνη και να «είναι αληθινοί ατσαλένιοι φίλοι που έχουν περάσει από εκατό πύρινες δοκιμασίες» πρόσθεσε ο Σι απευθυνόμενος στον Πούτιν, με τις δύο χώρες να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία. Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του μετά τον χαιρετισμό του Σι κατά την επίσημη υποδοχή του χθες στη Μόσχα και σε μια από τις πιο πολυτελείς αίθουσες του Κρεμλίνου, ο Πούτιν τον ευχαρίστησε που ταξίδεψε στη Μόσχα για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την «ιερή» νίκη κατά του Αδόλφου Χίτλερ.
«Η νίκη κατά του φασισμού, που επιτεύχθηκε με κόστος τεράστιες θυσίες, έχει σημασία ανεξάντλητη στον χρόνο» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, για να υπογραμμίσει ακολούθως πως «μαζί με τους Κινέζους φίλους μας στεκόμαστε σταθερά στην ιστορική αλήθεια, προστατεύουμε τη μνήμη των γεγονότων των χρόνων του πολέμου και αντισταθμίζουμε τις σύγχρονες εκδηλώσεις νεοναζισμού και μιλιταρισμού». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κινέζος πρόεδρος είναι ο πιο ισχυρός από τους πάνω από 20 ξένους ηγέτες που επισκέπτονται τη Μόσχα αυτή την εβδομάδα για τον εορτασμό των 80 ετών από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πάντως, ενώ στη Μόσχα λάμβανε χώρα η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο και τον Κινέζο πρόεδρο, έγινε γνωστό πως το ουκρανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την «ιστορική» συμφωνία που σύναψε πρόσφατα η ουκρανική κυβέρνηση με την Ουάσινγκτον, για την προνομιακή πρόσβαση που παραχωρεί στις ΗΠΑ στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους, όπως ανακοίνωσε σχετικά το Κίεβο.
Συνολικά 338 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης και κανείς κατά, δήλωσε ο Ολεξάντρ Μερέζκο, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ουκρανικής Βουλής. «Το ουκρανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ» τόνισε, από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών Γιούλια Σβιριντένκο με ανάρτηση στο X, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό το έγγραφο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να λάβει το Κίεβο νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.