Φουντώνει η πολιτική κρίση, με τις περικοπές, το πάγωμα των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά την παρουσίαση του σχεδίου του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων συνολικού ύψους 43,8 δισ. ευρώ για τη μείωση του μεγαλύτερου ελλείμματος στην ευρωζώνη προτείνοντας την κατάργηση δύο εθνικών εορτών, έναν νέο φόρο για τους υψηλότερους εισοδηματίες, πάγωμα των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στα επίπεδα του 2025 και πιθανή πώληση των μετοχών του κράτους σε ιδιωτικές εταιρίες.
«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η παρουσίαση είναι πάνω απ’ όλα ένα σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε κυβερνητική πηγή στη «Figaro», χωρίς όμως να την πείσει, αν κρίνει κανείς από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που ανέφερε τη λέξη «μνημόνιο», κάνοντας λόγο για «θεραπεία-σοκ του Φρανσουά Μπαϊρού». Ο Γάλλος πρωθυπουργός, πάντως, προσπάθησε πολύ να στηρίξει το σχέδιό του, λέγοντας πως η χώρα είναι εθισμένη στις δημόσιες δαπάνες και βρίσκεται σε «θανάσιμο κίνδυνο», με το χρέος να αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ κάθε δευτερόλεπτο και τα έξοδα τόκων να αναμένεται να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως το 2029, αν δεν ληφθούν μέτρα.
«Αυτή είναι η τελευταία στάση πριν φτάσουμε στον γκρεμό και συντριβούμε από το χρέος» δήλωσε, με την απαιτούμενη δραματικότητα, προσθέτοντας ότι ολόκληρη η χώρα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να παράγει περισσότερα. Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης, που είχε και πριν από τις ανακοινώσεις Μπαϊρού απέναντί της σχεδόν έναν στους δύο Γάλλους, είναι να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,6% του ΑΕΠ το 2026 από το προβλεπόμενο 5,4% φέτος, προτού το φέρει εντός του ορίου του 3% της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως το 2029.
Ωστόσο, πολλοί αμφισβητούν πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα μακροημερεύσει τόσο ώστε να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα ή να δει τους στόχους να επιτυγχάνονται. Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως η απότομη λιτότητα που πρότεινε ο Μπαϊρού είναι εντελώς ξένη στους Γάλλους. Αντιπροσωπεύει μια πολιτικά επικίνδυνη στροφή προς το είδος των πολιτικών λιτότητας που έχουν υιοθετήσει αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συχνά κατά τη διάρκεια κρίσεων χρέους, αλλά που μέχρι τώρα έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό οι γαλλικές κυβερνήσεις.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης έστρωσαν -όπως ήταν φυσικό- βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως «έπειτα από επτά χρόνια καταστροφικής σπατάλης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ανίκανοι να κάνουν πραγματικές οικονομίες και παρουσιάζουν για άλλη μια φορά τον λογαριασμό στους Γάλλους: σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους και στερήσεις». Στο ίδιο κλίμα και ο εκλεκτός της, Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος είπε πως «η κατάργηση των δύο αργιών αποτελεί άμεση επίθεση στην ιστορία μας, στις ρίζες μας και στη Γαλλία της εργασίας».
«Να πληρώνουν οι πολλοί για να γλιτώσουν οι πολύ πλούσιοι. Προσοχή, πλησιάζουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή. Οι καταστροφές και οι αδικίες δεν πρέπει να γίνονται πλέον αποδεκτές. Είναι επείγον να τερματιστεί η… Μακρονία» τόνισε και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη, μίλησε για «στιγμή θάρρους» και στήριξε τον πρωθυπουργό του. «Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο, με τις προσπάθειες να κατανέμονται δίκαια και με δίκαιο τρόπο. Τώρα εναπόκειται σε όλους εμάς να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Εντούτοις, ο Μπαϊρού ενδέχεται να μην καταφέρει να προωθήσει το σχέδιό του. Χωρίς πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρωθυπουργός κινδυνεύει να αναγκαστεί να παραιτηθεί το φθινόπωρο, καθώς δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας την τύχη του προκατόχου του Μισέλ Μπαρνιέ.