Ιράν: Κατέρρευσε η ιδιωτική τράπεζα Αγιαντέχ

Με τεράστια χρέη και σκάνδαλα κακοδιαχείρισης, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την απορρόφησή της από τη δημόσια Τράπεζα Μελί

Τέλος εποχής για μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες

Η ιρανική κυβέρνηση κήρυξε σε πτώχευση την τράπεζα Αγιαντέχ («Μέλλον» στα περσικά), ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Η τράπεζα, που ιδρύθηκε το 2012, διέθετε 270 καταστήματα, εκ των οποίων 150 στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Isna, η Αγιαντέχ είχε βυθιστεί σε δάνεια και απώλειες ύψους 5.400 τρισ. ριάλ (4,5 δισ. ευρώ), ενώ 3.110 τρισ. ριάλ (2,5 δισ. ευρώ) αφορούσαν ακάλυπτες πιστώσεις.

Η Τράπεζα Μελί αναλαμβάνει

Με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, τα περιουσιακά στοιχεία της Αγιαντέχ περνούν στη δημόσια Τράπεζα Μελί.

Η κεντρική αρχή διαβεβαίωσε ότι οι ιδιώτες καταθέτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα κεφάλαιά τους.

«Η μεταβίβαση της Τράπεζας Αγιαντέχ στην Τράπεζα Μελί έχει πλέον ολοκληρωθεί», δήλωσε ο διευθυντής της Μελί, Αμπολφαζί Νατζαρζαντέχ, στην κρατική τηλεόραση.

«Είμαστε υπερήφανοι που σας υποδεχόμαστε στη μεγάλη οικογένεια της Τράπεζας Μελί», ανέφερε η τράπεζα σε SMS προς τους νέους πελάτες της.

Ουρές και ανησυχία στην Τεχεράνη

Στην πρωτεύουσα, πολλοί καταθέτες σχημάτισαν ουρές έξω από πρώην υποκαταστήματα της Αγιαντέχ, υπό την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πολίτες, πάντως, καλούνται να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους:

Οι πελάτες της Τράπεζας Αγιαντέχ «δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Αλί Μαντανιζαντέχ.

«Τράπεζα χωρίς κεφάλαια» και δάνεια σε φίλους

Η εφημερίδα Χαμ Μιχάν χαρακτήρισε την Αγιαντέχ «πτώχευση εν αναμονή», αποκαλύπτοντας ότι λειτουργούσε χωρίς ίδια κεφάλαια και επιβίωνε μέσω δανεισμού.

Ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας Χαμιντρεζά Γκανιαμπαντί έκανε λόγο για «χρέη υπό αμφισβήτηση», ενώ πρόσθεσε:

«Πάνω από το 90% των χρημάτων της Τράπεζας Αγιαντέχ είχαν διατεθεί είτε σε συνδεόμενα με την τράπεζα μέρη είτε σε προγράμματα που διαχειριζόταν η ίδια η τράπεζα», τα οποία ποτέ δεν εξοφλήθηκαν.

Υπερπολυτελή έργα και λάθος επενδύσεις

Η Αγιαντέχ είχε εμπλακεί σε υπερπολυτελή πρότζεκτ, όπως το Iran Mall, ένα τεράστιο εμπορικό συγκρότημα στην Τεχεράνη που διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο στον κόσμο, με πίστα πατινάζ και κινηματογράφους.

Ένας κλυδωνιζόμενος τραπεζικός τομέας

Η Τράπεζα Μελί, που απορροφά τώρα την Αγιαντέχ, είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα δημόσια ιδρύματα του Ιράν, μαζί με την Τράπεζα Σεπάχ.

Παρά το άνοιγμα του τραπεζικού τομέα σε ιδιωτικές και ξένες επενδύσεις από τη δεκαετία του ’90, πολλές ιδιωτικές τράπεζες παραμένουν εύθραυστες.

Εκτός από την Αγιαντέχ, πέντε ακόμη τράπεζες, οι Σαρμαγέχ, Ντάι, Σεπάχ, Ιράν Ζαμίν και Μελάλ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.








Advertisement 3
spot_img

Ροή ειδήσεων









spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ