Οι δράστες της ληστείας των 102 εκατ. δολαρίων προέρχονταν από φτωχογειτονιές του Παρισιού και όχι από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος
Μια θεαματική ληστεία… χωρίς «μαφία»
Η θεαματική ληστεία κοσμημάτων αξίας 102 εκατομμυρίων δολαρίων από το Μουσείο του Λούβρου τον περασμένο μήνα δεν ήταν έργο οργανωμένου εγκλήματος, αλλά μικροεγκληματιών από τις φτωχογειτονιές του Παρισιού, δήλωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό.
«Δεν πρόκειται για συνηθισμένη μικροπαραβατικότητα… αλλά είναι ένας τύπος εγκληματικότητας που δεν συνδέεται συνήθως με τα ανώτερα στρώματα του οργανωμένου εγκλήματος», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο franceinfo.
Η ληστεία, που θύμισε σκηνή από ταινία, διήρκεσε λιγότερο από επτά λεπτά. Δύο άνδρες στάθμευσαν γερανό μετακόμισης έξω από το μουσείο, ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο, έσπασαν ένα παράθυρο, έσπασαν τις προθήκες με τροχούς και διέφυγαν με σκούτερ που οδηγούσαν συνεργοί τους.
Les cambrioleurs du Louvre peut-être c’est eux les bijoux de la couronne on sait pas pic.twitter.com/c12ngxrops
— 🌸🎀💗 (@Nana_tn216) November 1, 2025
Το προφίλ των δραστών
Η Μπεκιό ανέφερε ότι τα προφίλ των τεσσάρων συλληφθέντων, ανάμεσά τους και η φίλη ενός υπόπτου, δεν θυμίζουν επαγγελματίες ληστές αλλά τοπικούς παραβάτες.
«Πρόκειται ξεκάθαρα για τοπικούς εγκληματίες. Όλοι ζουν λίγο-πολύ στη Σεν-Σεν-Ντενί», είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη στη γνωστή φτωχή περιοχή του βόρειου Παρισιού.
Τα γαλλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι δράστες ήταν ερασιτέχνες, καθώς κατά τη διαφυγή έριξαν το πιο πολύτιμο αντικείμενο, το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας, διακοσμημένο με χρυσό, σμαράγδια και διαμάντια, ενώ άφησαν εργαλεία και αντικείμενα στον χώρο του εγκλήματος. Επιπλέον, ξέχασαν να κάψουν το φορτηγό μετακόμισης, όπως είχαν σχεδιάσει.
Good news.
Two of the thieves in the Louvre heist have been arrested.
They left so many bread crumbs. They used a truck with a lift. The theft was in broad daylight for all to see. They left behind their tools and even dropped the crown they stole.
They were brazen but not… pic.twitter.com/V1tQaiDtdH
— Jennifer Coffindaffer (@CoffindafferFBI) October 26, 2025
Οι συλλήψεις και οι ομολογίες
Η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες μία εβδομάδα μετά τη ληστεία. Ένας 34χρονος Αλγερινός, που ζει στη Γαλλία από το 2010, συνελήφθη στο αεροδρόμιο προσπαθώντας να επιβιβαστεί σε πτήση για την Αλγερία, και ένας 39χρονος με προηγούμενες καταδίκες για διακεκριμένη κλοπή.
Και οι δύο διαμένουν στο Ομπερβιλιέ (Aubervilliers) και, σύμφωνα με τη Μπεκιό, έχουν «εν μέρει παραδεχθεί» τη συμμετοχή τους στη ληστεία.
Στις 29 Οκτωβρίου συνελήφθησαν άλλοι δύο ύποπτοι, ένας 37χρονος άνδρας και μια 38χρονη γυναίκα, οι οποίοι κατηγορήθηκαν επισήμως το Σάββατο.
Footage of the thieves’ escape from the Louvre pic.twitter.com/QMmfKMi2tL
— NO CONTEXT HUMANS (@HumansNoContext) October 24, 2025
Αναζητείται ένα ακόμη άτομο
Η Μπεκιό επιβεβαίωσε ότι ο 37χρονος θεωρείται μέλος της τετραμελούς ομάδας, αφού DNA του βρέθηκε στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία. Ο ίδιος έχει έντεκα προηγούμενες καταδίκες για διάφορα αδικήματα, από κλοπές έως απόπειρα διάρρηξης ΑΤΜ.
Η εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο άνδρας διατηρούσε σχέση με τη 38χρονη και έχουν παιδιά μαζί, ενώ και οι δύο είχαν καταδικαστεί για ληστεία το 2015.
Ίχνη DNA της γυναίκας εντοπίστηκαν επίσης στο φορτηγό, αλλά, όπως είπε η Μπεκιό, φαίνεται πως μεταφέρθηκαν έμμεσα, πιθανόν μέσω αντικειμένου ή προσώπου που μπήκε αργότερα στο όχημα.
Το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε ότι και οι δύο αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Σε ερώτηση για την πορεία της έρευνας, η Μπεκιό απάντησε ότι «τουλάχιστον ένα άτομο εξακολουθεί να διαφεύγει», χωρίς να αποκλείει την ύπαρξη και άλλων συνεργών.
Τρεις ακόμη άνθρωποι που συνελήφθησαν μαζί με το ζευγάρι στις 29 Οκτωβρίου αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες.


