Ο Ουκρανός πρόεδρος δημοσίευσε βίντεο με τις ρωσικές επιθέσεις και κάλεσε τους συμμάχους να εντείνουν τις πιέσεις προς τον Πούτιν, λίγες ώρες πριν τις συνομιλίες του στη Φλόριντα
Έκκληση για αποφασιστική δράση
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Κίεβο κάνει τα πάντα για να τερματιστεί ο πόλεμος, τονίζοντας ωστόσο πως η ειρήνη εξαρτάται από τη στάση των διεθνών εταίρων.
Όπως ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα:
«Αυτές είναι μερικές από τις πιο έντονες διπλωματικά ημέρες του χρόνου και πολλά μπορούν να επιλυθούν πριν από το νέο έτος και κάνουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αν θα προκύψουν αποφάσεις εξαρτάται από τους εταίρους μας».
«Να νιώσουν οι Ρώσοι τις συνέπειες της επιθετικότητάς τους»
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τις συμμαχικές χώρες να ενισχύσουν τις κυρώσεις και την πολιτική πίεση κατά της Μόσχας, ώστε, όπως είπε, «οι Ρώσοι να αισθανθούν τις επιπτώσεις από την ίδια την επιθετικότητά τους».
Στο βίντεο που ανάρτησε, παρουσιάζεται ο αντίκτυπος των σφοδρών ρωσικών επιθέσεων των τελευταίων ημερών.
«Μόνο αυτή την εβδομάδα, εξαπέλυσαν πάνω από 2.100 drones, περίπου 800 βόμβες και 94 πυραύλους διαφόρων τύπων. Όλα αυτά στράφηκαν εναντίον του λαού μας, εναντίον της ίδιας της ζωής και όλων όσων τη συντηρούν και πάνω απ’ όλα, εναντίον των ενεργειακών μας υποδομών».
Η Ουκρανία «αντιστέκεται μέρα και νύχτα»
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως τα συνεργεία επισκευών, οι εργαζόμενοι στην ενέργεια και οι διασώστες της χώρας του εργάζονται αδιάκοπα για να προστατεύσουν ζωές και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.
Παράλληλα, τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι κυρώσεις, να ενισχυθεί η αεράμυνα και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της ειρήνης.
«Αυτά είναι ακριβώς τα μέτρα που θα συζητήσουμε σήμερα με τους εταίρους μας. Ευχαριστώ όλους όσους βοηθούν».
Η ανάρτηση Ζελένσκι:
These are some of the most active diplomatic days of the year right now, and a lot can be decided before the New Year. We are doing everything toward this, but whether decisions will be made depends on our partners – those who help Ukraine, and those who put pressure on Russia so… pic.twitter.com/GuKwkBM0Nr
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 28, 2025


