Μια επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ θα σήμαινε το τέλος τόσο της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, Μέτε Φρέντερικσεν, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε δύο φορές μέσα σε 24 ώρες ότι θα καταλάβει τη Γροιλανδία.
H Μέτε Φρέντερικσεν έχει προχωρήσει μέσα σε 3 ημέρες σε δύο δημόσιες δηλώσεις και ένα “μίνι” στο οποίο απευθύνθηκε προσωπικά στον Ν. Τραμπ.
«Θέλω όμως επίσης να ξεκαθαρίσω ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξουν να επιτεθούν στρατιωτικά σε μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, τότε όλα θα φτάσουν στο τέλος τους, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ μας και, κατ’ επέκταση, της ασφάλειας που έχει παρασχεθεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Danish PM Mette Frederiksen says if the US attacks Greenland, NATO Is over
Mette Frederiksen, “But I also want to make it clear that if the United States chooses to attack another NATO country militarily, then everything will come to an end, including our NATO and thus the… pic.twitter.com/mf1G373TAA
— Farrukh (@implausibleblog) January 5, 2026
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν «υπάρχει ένα μικρό κομμάτι σας που πιστεύει ότι όλα θα μπορούσαν να τελειώσουν (σσ άσχημα) με αυτόν τον πρόεδρο;» η Φρέντερικσεν απάντησε:
«Κάνω ό,τι μπορώ για το αντίθετο. Πιστεύω στη δημοκρατία και πιστεύω στους διεθνείς κανόνες του παιχνιδιού.
Και φυσικά, πιστεύω επίσης ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία, με κανέναν τρόπο»
Αυτή δεν είναι μόνο η θέση της Δανίας και της Κοινοπολιτείας. Ευτυχώς, είναι και της Ευρώπης».
Χτες, η πρωθυπουργός Δανίας τόνισε ότι ο Τραμπ «δυστυχώς σοβαρολογεί» όταν λέει πως θέλει τη Γροιλανδία
«Δυστυχώς, πιστεύω ότι θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τον Αμερικανό πρόεδρο όταν λέει ότι θέλει τη Γροιλανδία», είπε στη δημόσια τηλεόραση DR η πρωθυπουργός.
«Κατέστησα πολύ σαφή τη στάση του Βασιλείου της Δανίας και η Γροιλανδία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να αποτελέσει τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.
«Εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν σε μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, τα πάντα σταματούν», υπογράμμισε η Φρεντέρικσεν.
Denmark’s PM Mette Frederiksen says President Donald Trump must be taken seriously when he says he wants to acquire Greenland and reiterates that the arctic island does not want to be part of the US. pic.twitter.com/qmsJeS1Xg3
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) January 5, 2026
Διάγγελμα της Φρέντερικσεν με μήνυμα προς Τραμπ
Προχτές μάλιστα η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, με διάγγελμα της απευθύνθηκε στον Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία:
«Πρέπει να πω το εξής ευθέως στις Ηνωμένες Πολιτείες:
Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να μιλάμε για την ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταλάβουν τη Γροιλανδία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προσαρτήσουν καμία από τις τρεις χώρες της Κοινοπολιτείας.
Το Βασίλειο της Δανίας – και επομένως η Γροιλανδία – είναι μέρος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου καλύπτεται από την εγγύηση ασφαλείας της συμμαχίας. Έχουμε ήδη μια αμυντική συμφωνία μεταξύ του Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα, η οποία δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες ευρεία πρόσβαση στη Γροιλανδία. Και εμείς, από την πλευρά του Βασιλείου, έχουμε επενδύσει σημαντικά στην ασφάλεια στην Αρετική.
Θα παρότρυνα, επομένως, έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις πιέσεις, τις απειλές εναντίον ενός ιστορικά στενού συμμάχου και εναντίον μιας άλλης χώρας και ενός άλλου λαού που έχουν δηλώσει πολύ ξεκάθαρα ότι δεν πωλούνται».
⚡️🇩🇰🇺🇸JUST IN: Denmark’s Prime Minister, Mette Frederiksen, said in a statement responding to Trump regarding Greenland:
“I have to say this very directly to the United States:
It makes absolutely no sense to talk about the need for the United States to take over Greenland.The… https://t.co/yEuLdYoYKr pic.twitter.com/imIXe9S0VW
— Suppressed News. (@SuppressedNws1) January 4, 2026
Η πίεση στη Φρέντερικσεν αυξάνεται στο εσωτερικό της καθώς βουλευτές της ζητούν να προχωρήσει πέρα από τη διπλωματία και να καταστρώσει συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα αντιδράσει η Δανία σε περίπτωση εισβολής στη Γροιλανδία.
Η Άαγια Κέμνιτς, που εκπροσωπεί το κόμμα Ινουίτ Ατακάτιγκιτ της Γροιλανδίας στο δανικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι αν και δεν πιστεύει ότι μια εισβολή ήταν επικείμενη, οι Γροιλανδοί θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο:
«Πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Βρισκόμαστε σε μια ανησυχητική κατάσταση», δήλωσε η Κέμνιτς, σχολιάζοντας ότι τα λόγια του Τραμπ σηματοδοτούν την ανάδυση μιας «νέας παγκόσμιας τάξης».
Denmark’s Prime Minister Mette Frederiksen said Trump’s desire to acquire Greenland must be taken seriously, while raising concerns about NATO security and European stability https://t.co/7RgbESNOta pic.twitter.com/MCktUK4uYm
— Reuters (@Reuters) January 5, 2026
Παρέμβαση της πρέσβειρας της Δανίας και του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας
ΟΙ δηλώσεις της Φρέντερικσεν ακολούθησαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, ο οποίος προέτρεψε τον Τραμπ να εγκαταλείψει τις «φαντασιώσεις του περί προσάρτησης» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για εντελώς απαράδεκτη ρητορική.
«Οι απειλές, η πίεση και οι συζητήσεις για προσάρτηση δεν έχουν θέση μεταξύ φίλων», έγραψε ο Νίλσεν σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι «δεν μιλάς έτσι σε έναν λαό που έχει δείξει υπευθυνότητα, σταθερότητα και αφοσίωση ξανά και ξανά. Φτάνει πια. Τέλος η πίεση. Τέλος τα υπονοούμενα. Τέλος οι φαντασιώσεις για προσάρτηση».
Μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Νουούκ, ο Νίλσεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους για μια επικείμενη κατάληψη της εξουσίας από τις ΗΠΑ:
«Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση να σκεφτόμαστε ότι η κατάληψη της χώρας μπορεί να συμβεί μέσα σε μια νύχτα. Δεν μπορείτε να συγκρίνετε τη Γροιλανδία με τη Βενεζουέλα. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα», δήλωσε ο Νίλσεν.
Οι Νίλσεν και Φρέντερικσεν υποστηρίχθηκαν από την ΕΕ, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, ιδίως όταν πρόκειται για μέλος του μπλοκ των 27 χωρών.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να τηρεί τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ανίτα Χίπερ.
«Αυτές είναι παγκόσμιες αρχές και δεν θα σταματήσουμε να τις υπερασπιζόμαστε, πόσο μάλλον αν αμφισβητείται η εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Tέλος, η πρέσβειρα της Δανίας στα Ηνωμένα Έθνη επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις απειλές εναντίον της Γροιλανδίας.
“Οι αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας πρέπει να γίνονται σεβαστές” τόνισε.
Danish Ambassador: The principles of sovereignty and territorial integrity must be respected. pic.twitter.com/fSLfbLQBeN
— Acyn (@Acyn) January 5, 2026

