Σε νέα φάση επικίνδυνης στρατιωτικής κλιμάκωσης εισέρχονται οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν, μετά την ανακοίνωση του πακιστανικού στρατού ότι εξαπέλυσε εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές σε δεκάδες στόχους εντός αφγανικού εδάφους, προκαλώντας εκατοντάδες θύματα μεταξύ των δυνάμεων των Ταλιμπάν.
Ο διευθυντής της Πτέρυγας Δημοσίων Σχέσεων των Πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αχμέντ Σαρίφ Τσόντρι, δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε 22 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων της Καμπούλ, της Κανταχάρ και των επαρχιών Πακτία, Νανγκαρχάρ και Χοστ.
274 νεκροί και κατάληψη στρατιωτικών θέσεων
Σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό, οι επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 274 αξιωματούχων και μαχητών του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Ο Τσόντρι υποστήριξε ότι οι στόχοι είχαν επιλεγεί βάσει ακριβών πληροφοριών και ήταν αποκλειστικά στρατιωτικοί, με σκοπό την αποφυγή απωλειών μεταξύ αμάχων.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πακιστανικές δυνάμεις κατέλαβαν 18 εχθρικά φυλάκια στα σύνορα, τα οποία, όπως ανέφερε, βρίσκονται πλέον υπό πλήρη έλεγχο του Πακιστάν.
«Όλοι οι στόχοι επιλέχθηκαν προσεκτικά βάσει πληροφοριών και οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τρόπο που να περιορίζει τις παράπλευρες απώλειες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο στρατός «αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά».
Σκληρό μήνυμα προς τους Ταλιμπάν
Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού έστειλε σαφές μήνυμα προς την ηγεσία των Ταλιμπάν, καλώντας την να επιλέξει μεταξύ ειρηνικής συνύπαρξης και υποστήριξης ένοπλων οργανώσεων.
«Το καταπιεστικό καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν πρέπει να επιλέξει μεταξύ της συμμαχίας με μαχητικές και τρομοκρατικές οργανώσεις και της ειρήνης με το Πακιστάν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Καμπούλ ζητά διάλογο
Από την πλευρά του Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ επιδιώκει διπλωματική επίλυση της κρίσης και αποφυγή περαιτέρω στρατιωτικής σύγκρουσης.
Η τοποθέτηση αυτή δείχνει πρόθεση αποκλιμάκωσης, παρά τη σοβαρότητα των στρατιωτικών εξελίξεων.
Διεθνείς παρεμβάσεις για αποκλιμάκωση
Την ίδια στιγμή, μεγάλες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιήσει διπλωματικούς διαύλους, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση, ενώ η Ρωσία κάλεσε τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου.
Η Τουρκία ζήτησε επίσης επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, ενώ η Σαουδική Αραβία και το Ιράν προσφέρθηκαν να συμβάλουν σε προσπάθειες διαμεσολάβησης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, στη Ρωσία, γεγονός που ενδέχεται να συνδεθεί με τις εξελίξεις και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης.
Αυξανόμενος κίνδυνος ευρύτερης σύγκρουσης
Η νέα στρατιωτική κλιμάκωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή, η οποία ήδη χαρακτηρίζεται από έντονες γεωπολιτικές εντάσεις.
Η έκβαση της κρίσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των διπλωματικών πρωτοβουλιών, καθώς μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.


