Δύο εξαιρετικές εκπομπές έχουν κλέψει τα πρωτεία τα μεσημέρια της Κυριακής στην ΕΡΤ3. Πρόκειται για την «Κυριακή στο χωριό ξανά» και για την παραγωγή «Από το χωράφι στο ράφι».
- Από τη
Μαρία Ανδρέου
Η αγαπημένη εκπομπή της ΕΡΤ3 «Κυριακή στο χωριό ξανά» συνεχίζει λοιπόν το ταξίδι της στην ελληνική ύπαιθρο, κάθε Κυριακή στις 15.00, αναδεικνύοντας τη γνήσια ομορφιά, την ιστορία και την παράδοση της περιφέρειας. Αυτή την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου ο Κωστής και η ομάδα της εκπομπής επισκέπτονται την Ηπειρο, στα Βόρεια Τζουμέρκα, και μας συστήνουν ένα χωριό που φημίζεται για την άγρια ομορφιά της φύσης και τα ανεξερεύνητα τοπία του.
Ο Κωστής συζητά με τους κατοίκους για την επιλογή τους να ζουν στο χωριό, την καθημερινότητα και τις μνήμες τους και μας αποκαλύπτει τα όνειρα και την επιμονή των νέων ανθρώπων να ξαναζωντανέψουν τον τόπο τους. Επιπλέον, μαθαίνουμε και κουδαρίτικα, διάλεκτο με την οποία επικοινωνούσαν παλαιότερα οι θρυλικοί μάστορες της πέτρας, για να μην τους καταλαβαίνουν τα αφεντικά τους. Το όνομα Χουλιαράδες πηγάζει από το «κοχλιάριον», το κουτάλι δηλαδή, αφού οι ντόπιοι φημίζονταν για τα ξύλινα σκεύη που κατασκεύαζαν.
Επίσης, στο μεγάλο γλέντι, μέσα στις παραδοσιακές μουσικές, τα τραγούδια και τις τοπικές συνταγές μαθαίνουμε τι είναι ο «Κύκλες», καθώς και άγνωστες λεπτομέρειες της ηπειρώτικης γαστρονομικής παράδοσης και ηθογραφίας. Το χωριό δεν είναι μόνο μια ρομαντική άποψη ζωής, είναι ένα ζωντανό κύτταρο που προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Με φαντασία, ευρηματικότητα, χιούμορ και μια σύγχρονη τηλεοπτική γλώσσα η «Κυριακή στο χωριό ξανά» καταγράφει τη σχέση του παλιού με το νέο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Τη σκυτάλη παίρνει η στοχευμένη εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» για τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Αυτή την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 16.30 επιστρέφει με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στο διάσημο αρσενικό Νάξου, τον γευστικό θησαυρό που αποτελεί πυλώνα της τοπικής οικονομίας.
Το αρσενικό Νάξου είναι το πρώτο και μοναδικό ελληνικό ΠΟΠ τυρί που παρασκευάζεται από απαστερίωτο γάλα. Σκληρό σε δομή και πλούσιο σε αρώματα, με βουτυράτη γεύση, πήρε το όνομά του από τα ισχυρά οργανοληπτικά του στοιχεία. Ταξιδεύουμε με την εκπομπή στο μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων και επισκεπτόμαστε δύο παραδοσιακά μιτάτα. Ενημερωνόμαστε για τη συνταγή του αρσενικού και παρακολουθούμε βήμα βήμα τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής του. Επιπλέον, μαθαίνουμε πώς διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα και η συνέχιση της παραγωγής του προϊόντος στις εναπομείνασες οικοτεχνίες και αποκαλύπτουμε τα μυστικά της σωστής ωρίμανσης.
Συλλέγουμε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η τοπική αιγοπροβατοτροφία και κατανοούμε πώς τα βότανα με τα οποία εκτρέφονται τα ζώα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μικροχλωρίδα, στη γεύση και στα αρώματα του αρσενικού. Μοιραζόμαστε την αγωνία των κτηνοτρόφων για τη βιωσιμότητα και διαδοχή του επαγγέλματος και αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Ακόμη, διερευνούμε το ζήτημα της πιστοποίησης του αρσενικού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Νάξο, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση της συγκεκριμένης πιστοποίησης μόνο σε παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην ορεινή ζώνη του νησιού.


