Επέκταση της λίστας των δικαιούχων για τα 800 €!

Περίπου 160.000 εργαζόμενοι από 25 ειδικές κατηγορίες, με βάση τη νέα ΚΥΑ, εντάσσονται στο καθεστώς της ενίσχυσης

Νέες κατηγορίες εργαζομένων εντάσσονται στην έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπογράφηκε χθες, περίπου 160.000 εργαζόμενοι από 25 ειδικές κατηγορίες, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του Covid-19, θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο στην ειδική πλατφόρμα της «Εργάνης» για να τους πιστωθεί σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό. Επίσης, βάσει της νέας ΚΥΑ, θα ενταχθούν στο καθεστώς της ειδικής αποζημίωσης και οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους, εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 50% των συνολικών ωρών εργασίας τους, με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020. Ουσιαστικά πρόκειται για τους ωρομίσθιους.

Οι εργαζόμενοι των 25 ειδικών κατηγοριών θα πρέπει να παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, να υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και να έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2019 – Νοέμβριος 2019. Εξαιρούνται όσοι είναι στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Όπως διευκρινίζεται στην ΚΥΑ, το επίδομα δικαιούνται οι μισθωτοί του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019. Στην κατηγορία των οικοδόμων εξαιρούνται όσοι είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας από 1/1/2020 έως και 30/4/2020.

Οι φορτοεκφορτωτές θα πρέπει να προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς, για το προγενέστερο χρονικό διάστημα από την έκδοση της ΚΥΑ.

Από τους ξεναγούς εξαιρούνται όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας είτε είναι δικαιούχοι των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Όσον αφορά τους τουριστικούς συνοδούς που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρισμένοι στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας από 1/1/2020 έως και 30/4/2020.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα