Ανάλγητοι οι δανειστές για την προστασία της α’ κατοικίας

Τα σενάρια για παράταση του υπάρχοντος πλαισίου. Διαπραγματεύσεις με τίμημα τη δόση των 640.000.000 €

Ολοκληρώνονται απόψε οι διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης των 640.000.000 ευρώ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο εκπνέει στις 30 Απριλίου και το Πτωχευτικό Δίκαιο, που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, δεν έχει λάβει ακόμα την τελική του μορφή.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του έτους, πρόταση που απέρριψαν κατηγορηματικά οι δανειστές. Όλα δείχνουν όμως ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση και οι δύο πλευρές αναζητούν τη χρυσή τομή για τη διάρκειά της. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για δίμηνη παράταση έως το τέλος Ιουνίου, ενώ άλλες μιλούν για παράταση τεσσάρων μηνών (έως το τέλος Αυγούστου), προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του νέου πτωχευτικού πλαισίου και να προλάβει να ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού.

Το νέο πτωχευτικό δεν ορίζει πουθενά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσής της από τον πλειστηριασμό, εφόσον το επιθυμεί ο δανειολήπτης, υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεδεμένες με αυτή την αξιολόγηση (ιδιωτικοποιήσεις, εξίσωση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, αγορά ενέργειας, κ.ά.), έχουν μπει στο συρτάρι και θα επανέλθουν όταν θα περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας. Ετσι, αν το οικονομικό επιτελείο καταφέρει να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τους θεσμούς σχετικά με τη νέα τους πρόταση, που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, αυτομάτως θα έχει καταφέρει να κλείσει και την 6η αξιολόγηση.

Η έκτη αξιολόγηση θα δημοσιευθεί εντός του Μαΐου, με στόχο να επικυρωθεί πολιτικά τον Ιούνιο (στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου) και να εγκριθεί η αποδέσμευση της επόμενης δόσης κερδών ομολόγων των 640.000.000 ευρώ από τον ESM, ώστε τα χρήματα αυτά να μπουν τον Ιούνιο στα κρατικά ταμεία.

Για να το πετύχει αυτό η ελληνική πλευρά αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι και το χαρτί της πολύ καλής δημοσιονομικής πορείας του 2019, προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα