Δεν συμμορφώθηκαν οι εταιρίες κινητής! Πανάκριβες οι τιμές σε σχέση με τις άλλες χώρες

Έκθεση-καταπέλτης φινλανδικής εταιρίας καταρρίπτει τους ισχυρισμούς εταιριών και κυβέρνησης για δήθεν μειώσεις στα τιμολόγια

Με μια έκθεση «καταπέλτη» για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού η εξειδικευμένη φινλανδική εταιρία Rewheel καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των εταιριών κινητής τηλεφωνίας για το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα, αλλά και της κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να πανηγυρίσει όταν πριν από λίγους μήνες οι εταιρίες, με προτροπή του πρωθυπουργού, ανακοίνωσαν μειώσεις τιμολογίων στα πακέτα δεδομένων (data) της κινητής.
Η έρευνα καταρρίπτει ένα προς ένα τα επιχειρήματα των διοικήσεων των εταιριών υποστηρίζοντας πως ακόμα και μετά τις τελευταίες μειώσεις τιμών, τον περασμένο Μάρτιο, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται ως η λιγότερο ανταγωνιστική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΟΣΑ.

Όσο για τα επιχειρήματα των εταιριών περί υψηλής φορολογίας, περί εκπτώσεων που διαφέρουν από τους επίσημους τιμοκαταλόγους, περί πυκνότητας πληθυσμού κ.ά. οι αναλυτές της Rewheel θεωρούν πως δεν ισχύουν! Εξηγούν πως η Ελλάδα είναι μακράν η πιο ακριβή αγορά σε μια άλλη «σημαντική μέτρηση συνδεσιμότητας δεδομένων κινητού δικτύου: σε αυτήν της μέσης μηνιαίας τιμής των προγραμμάτων κινητής που περιελάμβανε τουλάχιστον 1.000 λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας». Η μέση μηνιαία τιμή του Οκτωβρίου 2019 στην Ελλάδα για προγράμματα 4G κινητής που περιελάμβαναν 1.000 λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας ήταν πάνω από 70 ευρώ τον μήνα. Η μέση μηνιαία τιμή για τη δεύτερη πιο ακριβή χώρα, τη Μάλτα, ήταν περίπου 45 ευρώ ανά μήνα.

Η κατάταξη

Τα τελευταία προγράμματα που παρουσίασαν οι τρεις ελληνικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας (ΕΚΤ) μετέβαλαν οριακά την κατάταξη της Ελλάδας σε αυτή τη σημαντική μέτρηση. Με τις τιμές του Μαρτίου του 2020 η Ελλάδα κατατάσσεται ως η δεύτερη πιο ακριβή χώρα (μετά τον Καναδά, στον οποίο υφίσταται de facto δυοπώλιο στη μέση τιμή gigabyte των προγραμμάτων 4G κινητής, που περιλαμβάνουν 1.000 λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας).

Στην έκθεση τονίζεται πως το επίπεδο τιμών στις αγορές κινητής τηλεφωνίας της Ε.Ε.-28 επηρεάζεται κυρίως από τον βαθμό αποτελεσματικού ανταγωνισμού παρά από το γενικό επίπεδο τιμών της χώρας ή από άλλους εξωγενείς παράγοντες. Οι τιμές κινητής τηλεφωνίας στις αγορές της Ε.Ε.-28 καθορίζονται τόσο από τον αριθμό (3 έναντι 4) των ΕΚΤ που δραστηριοποιούνται σε αυτές όσο και από τα χαρακτηριστικά τους. Τυχόν συμφωνίες κοινοχρησίας δικτύων και φάσματος θα μπορούσαν επίσης, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής και τη γεωγραφική εμβέλεια της συμφωνίας, να περιορίσουν ή ακόμη και να εμποδίσουν σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό στις αγορές κινητής τηλεφωνίας.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας σε αγορές με τρεις ανταγωνιστές (όπως η Ελλάδα) χρεώνουν μια μέση μηνιαία τιμή που είναι δύο φορές υψηλότερη από τη μέση μηνιαία τιμή που χρεώνουν οι ΕΚΤ όταν υφίστανται τέσσερις ανταγωνιστές (44 ευρώ έναντι 22 ευρώ).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα