Οδηγός για ιδιοκτήτες: «Δήλωση Covid» για τα μειωμένα ενοίκια λόγω πανδημίας

Προσοχή σε 5+1 σημεία πρέπει να δώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διεκδικήσουν αποζημίωση για τη μείωση 40% που αναγκάστηκαν να δεχτούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στα ενοίκια που εισπράττουν. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή που έχει ενεργοποιηθεί στο TAXISnet για να υποβάλουν τη «Δήλωση Covid», προκειμένου να τους χορηγηθεί έκπτωση φόρου 30% επί της ζημίας που υπέστησαν. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα εξής σημεία:

1. Μέχρι τη Δευτέρα 22 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τη μεταβολή του μισθώματος κατά τους μήνες που ίσχυσε η αναγκαστική μείωσή του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διεκδικήσουν τη συμψηφιστική επιστροφή του 30% της μείωσης που υπέστησαν με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) που θα γεννηθούν από τις 31/7/2020 και μετά.

2. Για τις μειώσεις μισθωμάτων μετά τον Ιούνιο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση.

3. Αν δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» (το λεγόμενο ηλεκτρονικό μισθωτήριο), η υποβολή του θα πρέπει να προηγηθεί της «Δήλωσης Covid».

4. Οι αντίστοιχοι ενοικιαστές πρέπει μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη «Δήλωση Covid». Για μεταγενέστερες μειώσεις ενοικίου, η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη.

5. Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής από τον ενοικιαστή, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή. Δηλώσεις μη αποδοχής που υποβάλλονται εκπρόθεσμα δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημάτων στους ιδιοκτήτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει διασταύρωση και οι εκατέρωθεν δηλώσεις να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επιπλέον, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση ισχύος ή λήξης όλων των ισχυόντων μισθωτηρίων τους, δηλώνοντας για πρώτη φορά και τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και δεν δηλώθηκαν ποτέ στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα