Τα δύο σενάρια για παράταση στα αδήλωτα τετραγωνικά

Είτε μέχρι τις 29 Ιουλίου με τις φορολογικές δηλώσεις είτε για μεγαλύτερο διάστημα, όπως στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τη διόρθωση των λανθασμένων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα βρίσκεται σε συζήτηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και της ΚΕΔΕ, χωρίς ακόμα να έχουν καταλήξει σε τελική απόφαση. Με τα παρόντα δεδομένα και προκειμένου να μην υπάρξουν πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις, η προθεσμία υποβολής των σχετικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι ο χρόνος της παράτασης να είναι όσο αυτής που θα δοθεί για τις φορολογικές δηλώσεις (σ.σ. 29 Ιουλίου), ενώ υπάρχει μια άλλη σκέψη η πλατφόρμα να είναι ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα και να λειτουργήσει όπως η αντίστοιχη διαδικασία της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων. Πάντως, ακόμα όλα είναι ανοιχτά και οι όποιες ανακοινώσεις, αν υπάρξει σχετική απόφαση παράτασης, θα γίνουν στο τέλος του μήνα.

Όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους. Όμως όσον αφορά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα το εξής: Πολλοί δήμοι χρεώνουν ΤΑΠ στους ιδιοκτήτες και για τους χώρους αυτούς, σαν αυτοί να μην προσμετρώνται στους κοινόχρηστους και να ρευματοδοτούνται από τα ρολόγια των ιδιοκτητών και όχι από τα κοινόχρηστα ρολόγια, για να μη χάνουν έσοδα (οι κοινόχρηστοι χώροι χρεώνονται μόνο με δημοτικά τέλη και όχι με ΤΑΠ).

Προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα σε περίπτωση μελλοντικής μεταβίβασης τέτοιων ακινήτων και οι χρεώσεις να έχουν ήδη γίνει μέχρι τότε ορθά, ώστε να μην προκύψει εκ των υστέρων οφειλή ΤΑΠ προς τον δήμο, προτείνεται οι χώροι αυτοί να δηλώνονται ως ηλεκτροδοτούμενοι από τους αριθμούς παροχής κύριας χρήσης και όχι από τους αριθμούς παροχής των κοινόχρηστων ρολογιών καταμέτρησης του ρεύματος. Αν όμως οι χώροι αυτοί προσμετρώνται σαφώς στους κοινόχρηστους, για τους οποίους οφείλονται μόνο δημοτικά τέλη και όχι ΤΑΠ, τότε πρέπει να δηλώνονται ως ρευματοδοτούμενοι από το κοινόχρηστο ρολόι.

Στην πλατφόρμα πρέπει να δηλώνονται επιφάνειες πάσης φύσεως κτισμάτων, είτε νομίμων είτε αυθαιρέτων ακόμη και μη τακτοποιημένων ή νομιμοποιημένων, εντός ή εκτός σχεδίου. Τα ακίνητα πρέπει να δηλώνονται, δηλαδή, στην πραγματική τους κατάσταση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα