Επικουρική 123,77€ με καθυστέρηση πέντε χρόνων

Εικόνα κατάρρευσης από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, με τους χρόνους απονομής των συντάξεων να αυξάνονται συνεχώς

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζουν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ (ο επικουρικός φορέας που πλέον έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο), με τους χρόνους στις καθυστερήσεις απονομής των συντάξεων να αυξάνονται και τους δικαιούχους και τις δικαιούχες να μένουν στην αναμονή για 2, 3, 4 ή και περισσότερα έτη. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η περίπτωση που φέρνει στη δημοσιότητα η «δημοκρατία». Επικουρική σύνταξη, χωρίς διαδοχική ασφάλιση, αποδόθηκε τελικά στη δικαιούχο έπειτα από 5 χρόνια!

Η εν λόγω συνταξιούχος, δικηγόρος στο επάγγελμα μέχρι την ολοκλήρωση του επαγγελματικού της βίου, υπέβαλε το συνταξιοδοτικό αίτημα στο τ. ΤΕΑΔ στις 30 Ιουνίου του 2015, ζητώντας να της χορηγηθεί η επικουρική που δικαιούνταν έπειτα από 36 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, τελικά η σύνταξη της αποδόθηκε μόλις πρόσφατα! Συγκεκριμένα, η συνταξιοδοτική απόφαση για την επικουρική της εκδόθηκε στις 5 Ιουνίου του 2020, δηλαδή μόλις πριν από περίπου έναν μήνα.

Μάλιστα, το ποσό που της υπολογίστηκε ότι πρέπει να λάβει έπειτα από 36 έτη ασφάλισης (για την ακρίβεια, έπειτα από 35 χρόνια και 9,5 μήνες, στη διάρκεια των οποίων κατέβαλλε τις εισφορές της) ανήλθε στο ποσό των… 123,77 ευρώ! Πολύ απλά, για κάθε έτος ασφάλισης η εν λόγω συνταξιούχος δικαιώθηκε περίπου 3,5 ευρώ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση, όσο κι αν φαίνεται απίστευτη σε όσους και όσες δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει τα βάσανα της διαδικασίας απονομής σύνταξης, είναι μία από τις δεκάδες χιλιάδες που αναμένουν για χρόνια μέχρι την οριστική διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων τους (σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, χωρίς να προλάβουν να απολαύσουν τους κόπους μιας ζωής!). Η κατάσταση αυτή, αν και η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχαν πέρυσι το καλοκαίρι δεσμευτεί ότι θα άλλαζε και θα αντιμετωπίζονταν τα προβλήματα που προκαλούν αυτές τις αδιανόητες σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη της Ευρώπης καθυστερήσεις, όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει γίνει ακόμη πιο προβληματική.

Συνολικά, τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ φαίνεται ότι είναι πάνω από 250.000 και κάθε μήνα που περνά αυξάνουν και πληθαίνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στο τέλος Μαρτίου ο αριθμός των «σε αναμονή» αιτήσεων αυξήθηκαν στις 160.959 (από 151.496 τον Δεκέμβριο του 2019).

Αναλυτικότερα, οι σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης προς τον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν στις 105.850 στα τέλη Μαρτίου του 2020, από 93.785 τον Δεκέμβριο του 2019. Μάλιστα, στα αιτήματα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται αυτά που εκκρεμούν και αφορούν τη χορήγηση συντάξεων σε πρώην υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Την ίδια στιγμή, στο ΕΤΕΑΕΠ ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων επικουρικής σύνταξης αυξήθηκε στις 47.3636 φέτος τον Μάρτιο, από 44.293 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019. Η κατάσταση αυτή, υπό τις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο δεν αναμένεται να βελτιωθεί, αλλά για αρκετό καιρό ακόμη φαίνεται ότι θα δυσχεραίνει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα