Νέο «Εξοικονομώ» για περισσότερους

Aπλοποίηση των εισοδηματικών κατηγοριών με διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, υψηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων και περισσότερους δικαιούχους προβλέπει το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 850.000.000 ευρώ. Στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα έως 10.000 και οικογενειακό έως 20.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 85%, ενώ στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν οικογένειες με εισόδημα έως 120.000 ευρώ.

  • Από τον
    Β. Παπακωνσταντόπουλο

Στη νέα δράση, την οποία παρουσίασαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, δημιουργούνται πέντε εισοδηματικές κατηγορίες (από επτά στο προηγούμενο πρόγραμμα) με υψηλότερες επιδοτήσεις και δύο επιπλέον μπόνους προσαύξησης (10% Covid premium και 10% ενεργειακό premium).
Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει από τα 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα στα 50.000 ευρώ ανά κατοικία και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα για υποβολή περισσότερων της μιας αιτήσεων ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες. Το ανώτατο ύψος της επιλέξιμης δαπάνης σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει στα 100.000 ευρώ. Επιλέξιμη κατοικία είναι εκείνη που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ ή και χαμηλότερη (από Δ στα προηγούμενα προγράμματα). Αυτό σημαίνει ότι αποκτούν δυνατότητα υπαγωγής και πιο καινούρια σπίτια.

Σε σχέση με το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» θεσμοθετεί την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ενεργειακών παρεμβάσεων ορίζεται στο 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα. Προβλέπονται και νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις, όπως παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονομίας, οι παρεμβάσεις «έξυπνων» συστημάτων (Smart Home) και οι επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις (πολυκατοικίες).

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία, καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις: να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί, να υφίσταται νόμιμα (ή να έχει τακτοποιηθεί αν πρόκειται για αυθαίρετο), να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά τις 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα. «Το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” στοχεύει πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και την εγκατάσταση “έξυπνων” συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Από του χρόνου θα προκηρύσσονται προγράμματα-μαμούθ για την ενεργειακή εξοικονόμηση, τα οποία θα κάνουν να φαίνεται το “Εξοικονομώ” όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα παρά πολύ μικρό» υπογράμμισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τι ισχύει και τι αλλάζει για τις πολυκατοικίες

Με δεδομένο ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι οι πολυκατοικίες είναι η πιο δύσκολη περίπτωση, το ΥΠΕΝ εισάγει μια δεύτερη κατηγορία παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες, οι οποίες αφορούν μόνο τους κοινόχρηστους χώρους και άρα δεν απαιτούν παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα. «Εχουμε προβλέψει ξεχωριστό προϋπολογισμό και ξεχωριστές ημερομηνίες για τις πολυκατοικίες και είμαι βέβαιη ότι και σε αυτόν τον τομέα το νέο πρόγραμμα θα αποδειχθεί βελτιωμένο έναντι των προηγούμενων» σημείωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το πρόγραμμα για τις πολυκατοικίες θα έχει διακριτό προϋπολογισμό και η υποβολή αιτήσεων προγραμματίζεται να αρχίσει στις 3 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, θα υπάρχουν δύο τύποι αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α θα αφορά κοινόχρηστες παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα. Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β θα αφορά μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις. Θα υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και θα περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα. Η πολυκατοικία θα πρέπει να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Με το πρόγραμμα δίνεται οριζόντια σε όλους τους ιδιοκτήτες βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος, το οποίο προσαυξάνεται κατά 10% (μέσω του Covid-19 premium) για τα έτη 2020-2021, ενώ δίνεται ενεργειακό μπόνους 10% στις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α.

Οι ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων ανά Περιφέρεια

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων για τις επιλέξιμες κατοικίες προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο, σε διακριτές χρονικά ημερομηνίες ανά Περιφέρεια.

Η αρχή θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου από τις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου. Δύο ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στις 9 Νοεμβρίου τη σκυτάλη θα πάρει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στις 11 Νοεμβρίου θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων στην Κεντρική Μακεδονία, στις 16 Νοεμβρίου στη Θεσσαλία και στις 18 Νοεμβρίου στις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
Στην Αττική το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Νοεμβρίου, τρεις ημέρες αργότερα θα ακολουθήσουν οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ τελευταία (στις 30 Νοεμβρίου) θα μπει στον… χορό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος. Η επιχορήγηση θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας), ενώ η επιλεξιμότητα των δαπανών του προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα είναι ότι όσοι δεν προλάβουν να υποβάλουν αίτηση θα έχουν δεύτερη και τρίτη ευκαιρία, καθώς από το 2021 η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα είναι διαρκώς ανοιχτή ή θα τρέχουν νέοι κύκλοι του προγράμματος ανά τρίμηνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα