Αλαλούμ με φόρο αναδρομικών στις συντάξεις

Όπως καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ, στην Α’ ΔΟΥ Αθηνών δεν εφαρμόζουν νόμους τους που ψηφίζει το ΥΠΟΙΚ.

Aντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο ταλαιπωρίας βρίσκονται οι συνταξιούχοι εξαιτίας της αδυναμίας της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει στις φορολογικές Αρχές να εφαρμόσουν τους νόμους που το ίδιο ψήφισε.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, σε μία από τις μεγαλύτερες εφορίες της χώρας δήλωναν άγνοια επί νόμων και εγκυκλίων, με συνέπεια να κινδυνεύουν συνταξιούχοι με υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η υπόθεση αφορά τη φορολόγηση αναδρομικών που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι το 2013 μετά και την οριστική απονομή σύνταξης. Ενώ, λοιπόν, οι απόμαχοι της εργασίας είχαν καταθέσει τα χαρτιά για να πάρουν τη σύνταξή τους, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και από το 2010, λάμβαναν για δύο ή τρία έτη προσωρινή σύνταξη.

Η οριστική σύνταξη τους αποδόθηκε το 2013 και ταυτόχρονα έλαβαν αναδρομικά τη διαφορά. Διαπιστώνοντας ότι η εφορία τους «τιμωρούσε», καταλογίζοντας αυτά τα ποσά στα εισοδήματα του 2013, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα, απαίτησαν και πέτυχαν από το υπουργείο Οικονομικών να προβεί στην απαραίτητη νομοθετική παρέμβαση ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση για τα έτη 2010-2012, με σκοπό να επιμεριστεί το ποσό. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ με ανοιχτή επιστολή προς τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι προϊστάμενοι της Α’ ΔΟΥ Αθηνών λένε στους συνταξιούχους ότι η πρώτη σύνταξη που εισέπραξαν δεν ήταν το 2013 αλλά προγενέστερα! Επομένως, δεν εμπίπτει στον σχετικό νόμο, υπολογίζεται ως εκπρόθεσμη 60μηνη επιβολή προστίμου και προσαυξήσεων! Αγνοούν δε ότι οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% του κύριου φόρου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα