Δημιουργία e-shops στο λιανικό εμπόριο με επιδότηση του ΕΣΠΑ

Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάνει έως τα 30.000 € (το 65% του συνολικού κόστους) και θα εξαρτάται από το επιχειρηματικό σχέδιο

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Την ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου με πόρους από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία e-shops δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιανουάριο και θα επιδοτεί τα καταστήματα λιανικής για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Το ύψος της ενίσχυσης μπορεί να φτάνει έως τα 30.000 ευρώ και θα εξαρτάται από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέτει ο ενδιαφερόμενος. Η επιδότηση του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος μπορεί να φτάσει ως το 65% του συνολικού κόστος. Το νέο πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει την ανοιχτή δράση «Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω της οποίας επιχειρήσεις στους τομείς μεταποίησης, παροχής υπηρεσιών κ.ά. μπορούν να επενδύσουν στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παρατάθηκε έως την 31η Ιανουαρίου 2021. Στη δράση συμμετέχουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με επιδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων έως 65%, με σκοπό να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και την εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Στις επιδοτούμενες δαπάνες συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, και αρκετές οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπως είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), οι δαπάνες εξοπλισμού ΤΠΕ & εξειδικευμένου λογισμικού (π.χ. ηλεκτρονικές πληρωμές), η συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα e-marketplaces, καθώς και οι δαπάνες e-marketing.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης θα «τρέξει», σε συνεργασία με την Google Ελλάδος, ένα νέο πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, προκειμένου να λειτουργούν ψηφιακά. Περιλαμβάνει δωρεάν ομαδικά διαδικτυακά σεμινάρια, αλλά και κατ’ ιδίαν διαδικτυακή συμβουλευτική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε επιχείρησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα