Ετοιμάζουν την επιστρεπτέα 6 και τη «Γέφυρα ΙΙ»

Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει τον 6ο κύκλο της κρατικής ενίσχυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διανεμηθεί μέσα στον Μάρτιο

Ένα σίγουρο μέτρο και μια… υπόσχεση φέρνει με το νέο έτος ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προανήγγειλε τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος «Γέφυρα», για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων πληττόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως οι πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή Νο5 αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο τέλος Ιανουαρίου, με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» να δέχεται αιτήσεις έως τις 15 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής Νο5 προσεγγίζουν τις 400.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το ισχυρό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για άμεση οικονομική ενίσχυση αποτελεί και τον λόγο που το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει τον 6ο κύκλο της κρατικής ενίσχυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διανεμηθεί μέσα στον Μάρτιο. Άλλωστε, εκείνη την περίοδο θα αποφασιστεί και τι μέλλει γενέσθαι με τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3 ως προς το μη επιστρεπτέο ποσό.

Η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις ώστε το μη επιστρεπτέο ποσοστό να φτάσει στο 50%, αντί για 30%-40% που προβλέπει το πλαίσιο για τους τρεις πρώτους κύκλους. Υπενθυμίζεται πως για τον 4ο και τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 50% της ενίσχυσης θεωρείται επιδότηση και δεν θα επιστραφεί στο κράτος.

Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο θα αφορά τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Οι εν λόγω δανειολήπτες εξαιρούνται από το πρόγραμμα για τα πληττόμενα νοικοκυριά, που τέθηκε σε ισχύ το 2020.

Το «Γέφυρα ΙΙ» αναμένεται να προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου για διάστημα 9 μηνών, όπως ισχύει και με το πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το σχέδιο για ένα πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» βρίσκεται σε φάση εισηγήσεων και προθέσεων, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν πως όποιες σκέψεις για νέο πρόγραμμα θα συζητηθούν με τους θεσμούς τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να θεωρείται βέβαιη η έγκριση των δανειστών.

Ακόμα και σε επίπεδο προθέσεων, η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν περιλαμβάνει στο σχέδιο που θα καταρτίσει τους δανειολήπτες που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα», καθώς επλήγησαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων έκλεισε στο τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από το νέο lockdown.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2020 έληξε και το «μορατόριουμ» της κυβέρνησης για την αναστολή πληρωμής δανείων, για όσους εντάχθηκαν στο μέτρο στην αρχή της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση Ιανουαρίου, ακόμα και αν συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα