Σε πανικό για τις εκκρεμείς συντάξεις

Δίνουν μπόνους έως 480 ευρώ τον μήνα για υπαλλήλους που θα ενταχθούν στα ειδικά κλιμάκια για τη γρήγορη εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων

Τρέχουν και δεν φτάνουν στον ΕΦΚΑ για να μαζέψουν το χάος που άφησε πίσω του ο τέως υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τις εκκρεμείς συντάξεις. Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, ορίζεται μπόνους έως 480 ευρώ τον μήνα για τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στα ειδικά κλιμάκια που θα συσταθούν με στόχο τη γρήγορη εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει, για πολλοστή φορά, και τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι πραγματικά… σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς επανειλημμένα έχουν καλέσει τις ελληνικές κυβερνήσεις να αποπληρώσουν τις εκκρεμότητες. Μάλιστα, κατά την τελευταία επίσκεψή του, τον Σεπτέμβριο, στην Αθήνα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκφράσει δημόσια την οργή του, έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. Προχθές, ξεκίνησαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι συζητήσεις στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, και οι επικεφαλής των δανειστών αναμένονται στη χώρα μας στα τέλη του μήνα, επομένως η κυβέρνηση «καίγεται» να παρουσιάσει μια εικόνα διαφορετική από το πρόσφατο παρελθόν.

Όπως είχε αποκαλύψει πρώτη η «δημοκρατία» ήδη από τις 18 Δεκεμβρίου, το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης όχι μόνο δεν ανέρχεται σε 160.000, όπως μονότονα επαναλάμβανε ψευδόμενος ο κ. Βρούτσης, αλλά προσεγγίζει πια -αν δεν έχει ξεπεράσει- τις 400.000! Μάλιστα, το κόστος δείχνει να έχει εκτροχιαστεί, καθώς ξεπερνά τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν τετραπλάσιο από τα 619.000.000 που υποστήριζε ο τέως υπουργός.

Το… κύκνειο άσμα του κ. Βρούτση ήταν μια σειρά από διατάξεις που ψηφίστηκαν πριν από τα Χριστούγεννα, όπου, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση «παρακαλούσε» συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους να επανέλθουν στην υπηρεσία με οκτάμηνες συμβάσεις έργου για να βοηθήσουν στην απομείωση του τεράστιου αποθέματος, καθώς λείπει από τα ασφαλιστικά ταμεία το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό.

Με την εγκύκλιο, ο ΕΦΚΑ στοχεύει να προσελκύσει έως 1.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με την έκδοση συντάξεων. Προβλέπει τη συγκρότηση και λειτουργία α) κλιμακίων – ομάδων εργασίας διοίκησης για τον συντονισμό και την υποστήριξη των κλιμακίων – ομάδων, υποομάδων εργασίας, β) κλιμακίων – ομάδων και υποομάδων εργασίας απονομής και εκκαθάρισης συντάξεων, ανακεφαλαίωσης, ελέγχου καταβολής εισφορών, αναγνώρισης και διαπίστωσης χρόνων ασφάλισης.

Ενδεικτικό του πανικού, που δικαιολογημένα επικρατεί, είναι το γεγονός ότι η προθεσμία για τη δήλωση συμμετοχής στα κλιμάκια λήγει μεθαύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα