«Αχτίδα φωτός» για τους 200 της Pitsos από την Pyramis

Οι Γερμανοί κλείνουν το εργοστάσιο, αλλά, αν συμφωνήσουν για «φασόν» παραγωγή με την ελληνική εταιρία, θα σωθούν οι θέσεις εργασίας

Mόνο ένα θαύμα μπορεί να διασώσει τις δουλειές των 200 εργαζομένων που απασχολούνται στη μονάδα της Πίτσος στην περιοχή του Ρέντη, καθώς απομένουν λιγότερες από 30 ημερολογιακές μέρες για τη γερμανική πολυεθνική Bosch Siemens Hausegerate (BSH) να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο της Πίτσος (PITSOS) και να το μεταφέρει στην Τουρκία.

Καταληκτική ημερομηνία για το κλείσιμο της μονάδας είναι η Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 και αυτή την περίοδο διενεργούνται διαπραγματεύσεις της διοίκησης με τους εργαζομένους για τις αποζημιώσεις.

Η εταιρία έχει ήδη προϋπολογίσει 24.400.000 ευρώ και το πακέτο που προσφέρει η Bosch Siemens Hausegerate περιλαμβάνει τη νόμιμη αποζημίωση στο 100%, 4.000 ευρώ για κάθε έτος απασχόλησης σε αυτή -δηλαδή εάν ένας εργαζόμενος απασχολούνταν 10 χρόνια στην Πίτσος θα λάβει επιπλέον 40.000 ευρώ-, και έναν επιπλέον χρόνο ιδιωτικής ασφάλισης για τον ίδιο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του.

Πέραν αυτών, οι εργαζόμενοι έχουν προτείνει στην εταιρία να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει ούτε είναι σαφές πώς θα γίνουν οι ομαδικές απολύσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο Εργασίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται, παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον περασμένο Ιανουάριο μεταξύ της διοίκησης της εταιρίας, του επιχειρηματία Νίκου Μπακατσέλου της Pyramis και της κυβέρνησης, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα καθώς απομένουν πολλά ακόμη για να διευκρινιστούν.

Π.χ., αν η BSH θα δώσει «φασόν» παραγωγή κουζινών Πίτσος στον επιχειρηματία, για πόσα χρόνια θα είναι αυτό το συμβόλαιο και πόσα χρήματα ζητά για την πώληση της παραγωγικής μονάδας.

Η Pyramis Μεταλλουργική είναι μια ελληνική εταιρία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο. Ιδρύθηκε το 1959 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται το εργοστάσιο παραγωγής, οι αποθήκες και τα γραφεία της.

Το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) οι πωλήσεις της υποχώρησαν στα 57.880.000 ευρώ από 59.041.000 ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 194.546 ευρώ από 55.037 ευρώ που ήταν το 2018.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα