Τα κλαδιά της οκονομίας στα χέρια των funds! Κατέχουν 38,9 δισ. δανείων

Ακόμη και εν μέσω lockdown οι τράπεζες συνέχισαν να πωλούν τα χαρτοφυλάκια χιλιάδων επιχειρήσεων και ιδιωτών

Στα «κοράκια» των ξένων funds έχει περάσει η περιουσία των Ελλήνων πολιτών, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ιδιωτικών υπαλλήλων συνεχίζουν να περνούν στα χέρια των funds και έχουν πουληθεί και κατά τη διάρκεια των lockdowns!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι συστημικές τράπεζες της χώρας μας έχουν πουλήσει δάνεια συνολικού ύψους 38,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα εισπράξουν τα ξένα funds και οι εγχώριοι διαχειριστές που έχουν ορίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2020, που η χώρα μας βρισκόταν σε lockdown, υπήρξε αύξηση των πωλήσεων δανείων, τα οποία πλέον διαχειρίζονται οι εταιρίες διαχείρισης, γνωστές και ως «servicers». Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των δανείων αυξήθηκε κατά 6,2 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 38,93 δισ. ευρώ, έναντι 32,66 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2020.

Στα χέρια των εταιριών διαχείρισης βρίσκονταν στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2020 επιχειρηματικά δάνεια ύψους 13,9 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου είχαν περάσει στα χαρτοφυλάκιά τους δάνεια ύψους 11,3 δισ. ευρώ.

Αύξηση σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ σημείωσαν τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, πουλήθηκαν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εμπόρων και επαγγελματιών ύψους 934.000.000 ευρώ, με το συνολικό ύψος τους που διαχειρίζονται πλέον τα funds να αγγίζει τα 6,08 δισ. ευρώ.

Μαζικά φαίνεται πως βγήκαν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών χιλιάδες στεγαστικά δάνεια, προκειμένου την είσπραξή τους να αναλάβουν τα ξένα funds.

Αναλυτικά, τα στεγαστικά δάνεια που πέρασαν στα χέρια των «κορακιών» μόνο στο δ’ τρίμηνο έφτασαν τα 2,94 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν συνολικά σε 7,347 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως τα καταναλωτικά δάνεια που έχουν αγοράσει οι ξένοι διαμορφώνονται σε 11,51 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα