Δεν έχει τέλος το «αλαλούμ» με τα ενοίκια

Νέες προθεσμίες από ΑΑΔΕ για διορθώσεις – Χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια, αλλά δεν έχουν λάβει αποζημίωση

Χάος συνεχίζει να επικρατεί για το «καυτό» θέμα των ενοικίων, με την ΑΑΔΕ να αναγκάζεται να ανακοινώσει νέες προθεσμίες για τη διόρθωση των δηλώσεων, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια εδώ και 12 μήνες, αλλά δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση από το κράτος.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ μετά τη διαδικασία ενημέρωσης των ιδιοκτητών για τους λόγους που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, αποκτούν τη δυνατότητα να υποβάλλουν νέες «δηλώσεις Covid», προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη στα στοιχεία που είχαν υποβάλει για τα «κουρεμένα» ενοίκια των μηνών Μαρτίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται πως όσοι ιδιοκτήτες είχαν εισπράξει μειωμένα μισθώματα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2020 δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με το 30% του ανείσπρακτου ενοικίου, ενώ για τα «κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020 λαμβάνουν το 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε.

Η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει ξανά, με την ΑΑΔΕ να δίνει μια τελευταία ευκαιρία στους περίπου 50.000 ιδιοκτήτες που δεν έχουν εισπράξει ούτε… ευρώ από τις αποζημιώσεις του κράτους.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν είχαν επικαιροποιήσει τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μπορούν να προχωρήσουν στην υποβολή τους, χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις που θα υποβληθούν θα είναι οριστικές και δεν θα υπάρξει ξανά άλλη ευκαιρία για τροποποίησή τους. Στην ΑΑΔΕ επιχειρούν να λήξουν οριστικά το θέμα των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί με τα μειωμένα μισθώματα, ενώ όσοι ιδιοκτήτες απορριφθούν ξανά θα πρέπει να ξεχάσουν οριστικά τις αποζημιώσεις από το κράτος.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Covid για τα ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο του 2021.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ, οι νέες προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων είναι οι εξής:

• Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν έως την 12η Ιουνίου 2020.

• Από τις 12 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 οι εκμισθωτές ακινήτων που έχουν εισπράξει «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές «δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

• Από τις 16 Μαρτίου και έως τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε «δηλώσεις Covid» που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

• Από τις 12 Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλουν «Δήλωση Covid» και «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.

• Από τις 12 Μαρτίου και μέχρι τις 29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα