Αυξάνουν τώρα το επίδομα και τους επιστήμονες δικαιούχους

Με τις έντονες αντιδράσεις θα διατεθεί πρόσθετο ποσό 16.000.000 ευρώ σε 35.000 επιπλέον επαγγελματίες στα μέσα Μαΐου

Στην αύξηση του ποσού και των δικαιούχων επιστημόνων που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ προχώρησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, μετά την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των εννέα φορέων, που απείλησαν ακόμη και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Πέραν του αρχικού ποσού των 17.700.000 ευρώ σε 44.300 δικαιούχους, εκτιμάται ότι με τις αλλαγές των κριτηρίων θα διατεθεί πρόσθετο ποσό 16.000.000 ευρώ σε 35.000 επιπλέον επιστήμονες στα μέσα Μαΐου. Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται είναι οι εξής:

  1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 θα πρέπει, για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, αφενός να εμφανίζουν μείωση κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ (κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί).
  2. Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 έως την 5η Φεβρουαρίου 2021, η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να μην εμφανίζουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.
  3. Δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 ή είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο δικηγορικό σύλλογο μετά την ημερομηνία αυτή.

Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» έως τις 15 Απριλίου 2021. Διευκρινίζεται ότι όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ και είχαν ήδη υποβάλει αίτηση δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου.

Η «ΕΡΓΑΝΗ» είναι ανοιχτή από τις 19 Μαρτίου για καταχώριση διορθώσεων κατά τον πρώτο κύκλο της υποβολής αιτήσεων (π.χ., σε περιπτώσεις που έγινε λάθος στο ΙΒΑΝ). Στο σύστημα στην ίδια προθεσμία μπορούν να υποβάλουν αίτηση και όσοι δεν το έπραξαν για οποιονδήποτε λόγο την προηγούμενη φορά.

Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ, που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 30 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα