Στα σκαριά τρία νέα προγράμματα «Εξοικονομώ»

Προαναγγελία Σκυλακάκη για προγράμματα που αφορούν νοικοκυριά, μικρομεσαίες και τον δημόσιο τομέα για συμπράξεις με ιδιώτες

Τη σταδιακή έναρξη τριών νέων προγραμμάτων «Εξοικονομώ» προανήγγειλε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Open ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, το πρώτο πρόγραμμα θα αφορά τα νοικοκυριά και προσομοιάζει με εκείνο που έχει τεθεί σε εφαρμογή, το δεύτερο «Εξοικονομώ» θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το τρίτο πρόγραμμα θα αφορά τον δημόσιο τομέα, σε σύμπραξη με ιδιώτες που θα σχεδιάζουν την εξοικονόμηση και θα συνεισφέρουν με ίδια κεφάλαια.

Το συνολικό κονδύλι των τριών προγραμμάτων, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που έχει περιληφθεί στο ελληνικό σχέδιο, ξεπερνά τα 1,7 δισ ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση των δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης των νοικοκυριών, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατ’ ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, «έξυπνα» συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης και διαχείρισης οικιακών συσκευών, φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.λπ.

Το έργο θα μειώσει το κόστος θέρμανσης και ψύξης, καθώς και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις κατοικίες, και θα έχει σημαντικές ωφέλειες από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες. Το κόστος του προγράμματος αγγίζει το 1,08 δισ. ευρώ.

Προβλέπει την ενίσχυση των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ.

Το έργο θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες. Το κόστος ανέρχεται στα 450.000.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

Το «Εξοικονομώ στο Δημόσιο», πέρα από τις επενδύσεις, τη μόχλευση οικονομικής δραστηριότητας και την επακόλουθη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιβαρύνει σήμερα τον κρατικό Προϋπολογισμό. Το κόστος του προγράμματος άγγιζε τα 200.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα