Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση πάγιων δαπανών

Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις, οι αποδεκτές δαπάνες, οι «κόφτες» και η πληρωμή μέσω κρατικών κουπονιών

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή του νέου μέτρου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την επιδότηση των πάγιων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι πληττόμενες επιχειρήσεις μέσα στο 2020. Το μέτρο προβλέπει ότι οι δαπάνες που θα επιδοτηθούν από το κράτος δεν θα πρέπει να έχουν καλυφθεί ήδη με άλλες κρατικές ενισχύσεις που έχουν διανεμηθεί έως σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η επιδότηση των πάγιων δαπανών δεν θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά μέσω ενός «πιστωτικού», που θα δοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτά τα κρατικά «κουπόνια» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στην ουσία, προωθείται η επιδότηση των δαπανών που έχουν κάνει οι πληττόμενες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με vouchers, τα οποία στη συνέχεια θα υπόκεινται σε συμψηφισμό με τους πιστωτές. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

β) Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

γ) Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.

δ) Να παρουσιάζουν «ζημιά προ φόρων» τουλάχιστον 30% σε σχέση είτε με τα «ακαθάριστα έσοδά» τους είτε με τα «συνολικά έξοδά» τους για το 2020.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι το συνολικό κονδύλι που έχει υπολογιστεί για την επιδότηση πάγιων δαπανών αγγίζει τα 500.000.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται μικρό σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Το εν λόγω ποσοστό θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποσαφηνίσει τον τελικό αριθμό των δικαιούχων και, συνεπώς, το ύψος της επιδότησης.

Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των πάγιων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει.

Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:

  • παροχές σε εργαζομένους,
  • ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
  • ενέργεια,
  • ύδρευση,
  • τηλεπικοινωνίες,
  • ενοίκια,
  • λοιπά λειτουργικά έξοδα,
  • χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Από το σύνολο των «επιλέξιμων δαπανών» θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που έχει καλυφθεί με άλλες κρατικές ενισχύσεις. Στο ποσό που απομένει θα καλυφθεί με κρατική ενίσχυση ένα συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο θα είναι κατά μέσο όρο 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις έως 90% για τις μικρές.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα