Η κυβέρνηση θα «σβήσει» τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα;

Η ΡΑΕ εξήγγειλε νέα τιμολογιακή πολιτική από την 1η Αυγούστου, ενώ δεν ανακοινώθηκε ακόμα καμία έκπτωση

Ηλεκτροπληξία έρχεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την 1η Αυγούστου, λόγω της αύξησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι τότε έχει περιθώριο η κυβέρνηση να προχωρήσει στο αντιστάθμισμα των χρεώσεων, το οποίο είχε υποσχεθεί, με την καυτή πατάτα να περνά πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού. Από τις αυξήσεις δεν φαίνεται να γλιτώνουν ούτε οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου, ενώ αξίζει να προστεθεί ότι μαζί με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος του Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά για την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, οι νέες αυξημένες χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

• Για τα οικιακά τιμολόγια χαμηλής τάσης αύξηση κατά 3,3%. Η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει στο 0,56 ευρώ/KVh, από 0,542 ευρώ/KVh που ίσχυε το 2019 και το 2020. Αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος, στο 0,13 ευρώ/KVA.

• Για τα οικιακά τιμολόγια χαμηλής τάσης, δικαιούχους τους Κοινωνικού Τιμολογίου και πολυτέκνους αύξηση 3%. Η χρέωση υπολογίζεται σε 0,62 ευρώ/KVh από 0,602 ευρώ/KVh.

• Για τους υπόλοιπους πελάτες χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις, οδικός φωτισμός), αύξηση 6,5%. Η χρέωση φτάνει στο 0,52 ευρώ/KVh από 0,488 ευρώ/KVh. Γι’ αυτή την κατηγορία καταναλωτών αποφασίστηκε, ως ένα είδος αντιστάθμισης, οριακή μείωση στη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και από 0,52 ευρώ/KVA μειώνεται στο 0,51 ευρώ/KVA.

• Για τα τιμολόγια μέσης τάσης, που αφορούν μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αύξηση 15,6%. Η χρέωση διαμορφώνεται στα 1.384 ευρώ/MW μεγίστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (11 π.μ. – 2 μ.μ.), από 1.197 ευρώ/MW.

• Για τα τιμολόγια υψηλής τάσης που αφορούν την ενεργοβόρα και βαριά βιομηχανία δεν προβλέπεται αύξηση, αντίθετα, μείωση κατά 2%. Η χρέωση διαμορφώνεται στα 23.560 ευρώ/MW ετησίως, από 24.062 ευρώ/MW.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ έχει λάβει σειρά επιστολών διαμαρτυρίας και καταγγελίες επιχειρήσεων που τροφοδοτούνται στη μέση τάση. Μέχρι στιγμής η Αρχή δεν έχει λάβει κάποιο εμφανές μέτρο, πέραν του να υποχρεώσει τη ΔΕΗ να καταργήσει τη ρήτρα ρύπων και να την αντικαταστήσει με ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα