Στο «παζάρι» και τα ακίνητα με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες

Με νέο νόμο για το Κτηματολόγιο, η οριστική επίλυση των διαφορών θα παραπέμπεται στο μέλλον και θα βαραίνει τον αγοραστή

Ρεπορτάζ Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Τον δρόμο για αγοραπωλησίες ακινήτων με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες ανοίγει σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα, εισάγει τον ηλεκτρονικό φάκελο, ώστε οι μεταβιβάσεις να γίνονται άμεσα και ψηφιακά, παρατείνει έως το τέλος του 2022 την προθεσμία ολοκλήρωσης των παλαιών κτηματογραφήσεων (όσων ξεκίνησαν πριν από το 2006) και καθορίζει τον ρόλο και τα προσόντα του διαπιστευμένου μηχανικού.

Με στόχο να ξεπεράσει το «αγκάθι» των 180.000 εκκρεμών αντιρρήσεων, η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για ιδιοκτησιακά δικαιώματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» προβλέπει αγοραπωλησίες με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες, οι οποίες θα καταχωρίζονται στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου. Η οριστική επίλυση των διαφορών παραπέμπεται στο μέλλον, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται για τις εκκρεμότητες που βαρύνουν το ακίνητο και θα τις αναλαμβάνει, σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά.

Ειδικότερα, στο άρθρο 10 «Τύχη δικαιωμάτων και βαρών ακινήτου σε περίπτωση εκκρεμούς αίτησης διόρθωσης – Προσθήκη άρθρου 7β στον ν. 2664/1998» σημειώνεται πως «σε περίπτωση που έχει σημειωθεί στην πρώτη εγγραφή η εκκρεμότητα εξέτασης αίτησης διόρθωσης του άρθρου 6Α του ν. 2308/1995 (Α’ 114) ενώπιον της Επιτροπής Εξέτασης του άρθρου 7Α του ίδιου νόμου, τα δικαιώματα επί του ακινήτου, τα οποία αμφισβητούνται ή ασκούνται με την αίτηση διόρθωσης, μεταβιβάζονται και επιβαρύνονται σύμφωνα με τις οικείες για αυτά διατάξεις.

Τα παραπάνω ισχύουν αναλόγως και για κάθε μεταγενέστερη μεταβίβαση ή επιβάρυνση του δικαιώματος, για την οποία καταχωρίζεται σχετική σημείωση στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου.

Το κύρος των πράξεων που διενεργούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω και των δικαιωμάτων που στηρίζονται σε αυτές τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της καταχώρισης του μεταβιβάζοντος ή του βεβαρημένου ως κυρίου στην πρώτη εγγραφή μετά την έκδοση της απόφασης της επιτροπής του πρώτου εδαφίου. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στην κτήση δικαιώματος με αναγκαστική εκτέλεση».

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε περιοχές των Κυκλάδων (Άνδρος, Θήρα, Ανάφη, Κέα, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Αμοργός, Νάξος, Πάρος, Αντίπαρος, Τήνος) και του Ρεθύμνου. Όσες και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν εντός του επόμενου τριμήνου δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gov.gr.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα