Κυνική ομολογία του Βορίδη για την κοροϊδία με τα 600 €!

Αφού παραδέχτηκε ότι εξαπάτησε τους πυροπλήκτους, επιτέθηκε εναντίον της «δημοκρατίας» που αποκάλυψε την αλήθεια

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τη δική του εξήγηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως έγραψε χθες η «δημοκρατία», εξαπάτησε και δεν έδωσε στους πυροπλήκτους της Βαρυμπόμπης τα 600 ευρώ άμεσης οικονομικής βοήθειας που ο υπουργός Μάκης Βορίδης είχε υποσχεθεί με δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Μόνο που αυτές οι εξηγήσεις επιβεβαιώνουν πλήρως το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας και την καταγγελία του αναγνώστη μας, κατοίκου της περιοχής.
Επίσης, παρότι η ανακοίνωση είναι αναλυτική, δεν απαντά γιατί ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε στις 5 Αυγούστου μέσω της ΕΡΤ ότι θα δώσει τα 600 ευρώ, δεν εξήγησε την ίδια μέρα ή την επομένη με κάποια άλλη ανακοίνωση ή δήλωσή του στους ανθρώπους που περίμεναν τα χρήματα αυτά ότι άλλαξαν οι αποφάσεις και θα ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρειας Αττικής στις 5 Αυγούστου αποφασίστηκε να ληφθούν ανακουφιστικά μέτρα άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώθηκαν πέντε άξονες δράσης (κοινωνική προστασία, στεγαστική συνδρομή και αποκατάσταση των υποδομών, οικονομική ενίσχυση και φοροελαφρύνσεις, στήριξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αντιπλημμυρική προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος) και «κατά το μέτρο που αφορά το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε η άμεση καταβολή του ποσού των 600 ευρώ στους πληγέντες για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής και η κατανομή της πρώτης ύψους 180.000 ευρώ στους τρεις πληγέντες δήμους (90.000 ευρώ για τον Δήμο Αχαρνών, 60.000 ευρώ για τον Δήμο Κηφισιάς και 30.000 ευρώ για τον Δήμο Διονύσου)».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν στις 5 Αυγούστου το απόγευμα και σε άλλες περιοχές της Αττικής, στη βόρεια Εύβοια, σε πολλούς νομούς της Πελοποννήσου, αποφασίστηκε να δρομολογηθεί ένα ολιστικό σχέδιο με αυξημένα ποσά.

«Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα 9 Αυγούστου ακολούθησε δήλωση του πρωθυπουργού για συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500.000.000 ευρώ και για ταχύτερες διαδικασίες αποκατάστασης. Την επόμενη ημέρα, 10 Αυγούστου 2021, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το άμεσο πακέτο στήριξης των πληγέντων και στις 13 Αυγούστου 2021 δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ/13.08.2021) με τα έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές» .

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων (ύψους 600 ευρώ), καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής (ύψους έως 6.000 ευρώ) ενσωματώνονται στην κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, arogi.gov.gr, μαζί με την ενίσχυση για τη στεγαστική συνδρομή των πληγέντων (βλέπε το από 11/08/2021 σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών)».

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι η κρατική ενίσχυση της άμεσης προκαταβολής που δικαιούνται οι πληγέντες από 5.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό των ζημιών που έχουν υποστεί, «είναι πολλαπλάσιο των 600 ευρώ που θα ελάμβαναν με την προηγούμενη διαδικασία για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών τους». Σημειώνει πως όλες αυτές οι δράσεις «έτυχαν ευρείας κάλυψης σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας “δημοκρατία”» και καταλήγει: «Μετά από όλα αυτά, το γιατί η εν λόγω εφημερίδα κυκλοφορεί με τέτοιο δημοσίευμα ας το κρίνουν οι πολίτες. Η ίδια, πάντως, είναι που αγνοώντας όσα δημοσιεύει τόσες μέρες εξαπατά με ένα φθηνό πρωτοσέλιδο τους αναγνώστες της».

Το σχόλιο της ανακοίνωσης του κ. Βορίδη για την εφημερίδα είναι φθηνός αντιπερισπασμός, καθώς ξέρει πολύ καλά ότι η «δημοκρατία» αποκαλύπτει γεγονότα, όπως και ο ίδιος επιβεβαίωσε, λέει στους αναγνώστες ποιοι τους εξαπατούν κι αυτό έκανε, γι’ αυτό και ενοχλεί την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έτυχε της ανοχής των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εν πολλοίς αγνόησαν το θέμα. Οι λίγες λέξεις του Χ. Σπίρτζη σίγουρα δεν ήταν αρκετές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα