Συνταξιούχοι: Ελπίδες για αναδρομικά 2 δισ. ευρώ!

Αναδρομικά που ίσως ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα κρίνει το φθινόπωρο η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για περίπου 300.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Το 4ο Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου παρέπεμψε στην Ολομέλεια σημαντικά προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν την επέκταση των αναδρομικών των περικοπών του 2012 από 11 μήνες σε τρία χρόνια, τη χορήγηση αναδρομικών για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και εάν αποσβένονται οι αξιώσεις συνταξιούχων που έλαβαν το περασμένο φθινόπωρο τα χρονικώς περιορισμένα αναδρομικά.

Οπως τονίζει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που χειρίζεται την υπόθεση εκ μέρους συνταξιούχων: «Το Δημόσιο λογαριάζοντας το μεγάλο κόστος θα αντιπαλέψει τις αξιώσεις των δικαιούχων σκληρά. Η Δικαιοσύνη τώρα έχει τον λόγο στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Μάλιστα, ελπίζει βάσιμα «η αίτηση των συνταξιούχων, που καταθέσαμε προς κρίση στο αρμόδιο δικαστήριο, να ευδοκιμήσει για όλες τις αποζημιωτικές αξιώσεις».

Τα τρία προδικαστικά ερωτήματα είναι τα εξής:

α. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να κρίνει αν οι περικοπές του ν. 4093/2012 πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνο για 11 μήνες (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) που έκρινε το ΣτΕ.

β. Αν το δημόσιο e-ΕΦΚΑ θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης από το 2017 και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Απόφαση

Οπως σημειώνει ο κ. Αποστολίδης, «ήδη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου από το 2017 για την ΕΑΣ, αλλά το Δημόσιο φαίνεται ότι δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις».

γ. Αν η ρύθμιση του ν. 4734/2020, βάσει του οποίου καταβλήθηκαν τα αναδρομικά μόνο για το 11μηνο στους συνταξιούχους, συνεπάγεται ότι αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεστούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σκεπτικό του 4ου Τμήματος, βάσει του οποίου παραπέμπεται η τελική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια, καθώς επί της ουσίας ζητεί την επιβεβαίωση της δικαίωσης των συνταξιούχων.

Σημείο-κλειδί στην προσπάθεια μείωσης του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους για τους εκπροσώπους του Δημοσίου θα αποτελέσει η προσπάθεια να κριθεί ότι μέρος των αξιώσεων των συνταξιούχων έχει παραγραφεί. Οπως, όμως, υπενθυμίζει ο κ. Αποστολίδης, τόσο η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μέσω σχετικής γνωμοδότησής του έχουν ήδη κρίνει ότι ανάλογες αξιώσεις παραγράφονται όχι στα δύο έτη, όπως θα επιθυμούσαν διακαώς το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στα πέντε έτη.

Σενάρια

Τις τελευταίες ημέρες, εν όψει και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, διακινούνται σενάρια περί ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για την εφαρμογή, επιτέλους, της αμετάκλητης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου του περασμένου Απριλίου, που έκρινε αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο αρνήθηκε επανειλημμένα μέχρι στιγμής να τοποθετηθεί στο θέμα, με το άλλοθι της μη δημοσίευσης της απόφασης, όμως ο πραγματικός λόγος είναι το μεγάλο κόστος, καθώς αγγίζει τα 500.000.000 ευρώ.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρακρατείται ως εξής:

• Για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ, 3%.
• Για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ, 6%.
• Για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ, 7%.
• Για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ, 9%.
• Για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ, 10%.
• Για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ, 12%.
• Για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ, 13%.
• Για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω, 14%.

Ολα αυτά ενώ εκκρεμεί ακόμη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής για την επιστροφή αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων του 2015 (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα