Συνεχίζεται η κοροϊδία για τους συνταξιούχους

Άλλαξε πάλι το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ για τις αυξήσεις και τα αναδρομικά στις συντάξεις

Συνεχίζεται η κοροϊδία σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν μάταια εδώ και ενάμιση χρόνο για να λάβουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους και τα αναδρομικά που δικαιούνται βάσει νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης, αλλά αδυνατεί να τον εφαρμόσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ κάνει αγώνα δρόμου, ώστε να γίνουν οι καταβολές των ποσών, έστω και τμηματικά, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι ανάλογες υποσχέσεις έχουν αθετηθεί ήδη… δέκα φορές από την ψήφιση του νόμου, τον Φεβρουάριο του 2020, έως σήμερα, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τίποτε επίσημα.

Το νέο, άτυπο χρονοδιάγραμμα από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ορίζει ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα δουν το… χρώμα του χρήματος συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν υποβάλει αίτηση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016.

Τέλη Οκτωβρίου

Στα τέλη Οκτωβρίου θα ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016. Κατά το επικρατέστερο σενάριο, οι περίπου 150.000 συνταξιούχοι των δύο αυτών κατηγοριών θα λάβουν σε δύο δόσεις τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που τους αναλογούν. Δηλαδή, πρώτα θα δουν τις αυξήσεις και στους επόμενους μήνες τα αναδρομικά ή το αντίστροφο.

Για τα τέλη Οκτωβρίου γίνεται προσπάθεια από τον ΕΦΚΑ να εκκαθαριστούν οι 29.032 φάκελοι συνταξιούχων που είχαν υποβάλει αίτηση μετά το 2016, καθώς πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις, όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου, όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει μια νέα ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για τις αιτήσεις των κληρονόμων περίπου 2.600 θανόντων συνταξιούχων, ο οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση μετά τον Μάιο του 2016.

Κύκλοι του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτή που απαιτήθηκε για την καταβολή των αναδρομικών λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έτσι, θα πρέπει οι αιτούντες να επισυνάψουν πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης (απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη) και πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις προέκυψαν λόγω απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

Ως εκ τούτου, η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής είναι όχι ο Φεβρουάριος του 2020, οπότε και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, αλλά ο Οκτώβριος του 2019. Επομένως, τα αναδρομικά που θα δοθούν αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 24 μήνες!

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα