Συντάξεις: Αναδρομικά για επικουρικές και δώρα με δικαστικές αποφάσεις

Την επιστροφή αναδρομικών και, μάλιστα, εντόκως για παράνομες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα κύριων και επικουρικών επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με δύο σημαντικές αποφάσεις του επί ισάριθμων ομαδικών προσφυγών. Για άλλη μία φορά, οι δικαστές έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις κυβερνητικές αυθαιρεσίες κι ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ο λόγος είναι ότι, παρά το γεγονός πως το ΣτΕ τον Απρίλιο του 2020 έκρινε ότι θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ για τις περικοπές του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα δώρα κύριων και επικουρικών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο ερμήνευσε αυθαίρετα την απόφαση και προχώρησε στην επιστροφή αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Όμως, οι δικαστές των πρωτοδικείων, ο ένας μετά τον άλλον, εκδίδουν διαδοχικές αποφάσεις που, αφενός μεν στηρίζονται στην κρίση του ΣτΕ, αφετέρου δε εκθέτουν τις κυβερνητικές παλινωδίες.

Το 35ο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην υπ’ αριθμόν 7270 απόφασή του, που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουλίου 2021, έκρινε ότι πρέπει να γίνει δεκτή η προσφυγή 30 συνταξιούχων και να τους επιστραφούν ποσά που κυμαίνονται από 805,90 ευρώ έως 2.474,06 ευρώ για τις περικοπές που υπέστησαν, βάσει των νόμων 4051 και 4093 του 2012 (επικουρική σύνταξη και επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας).
Αντιστοίχως, και το 30ό Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στην απόφαση με αριθμό 7364-2021 που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου, έκρινε με τη σειρά του ότι θα πρέπει να δικαιωθούν 23 συνταξιούχοι που προσέφυγαν κατά του ΕΤΕΑΕΠ για τις ίδιες μνημονιακές περικοπές.

Έτσι, επιδικάζει ποσά από 1.473,92 ευρώ έως 3.487,15 ευρώ ανά περίπτωση, για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και επίδομα αδείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις οι δικαστές εναρμονίζονται απόλυτα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δεν χωρά παρερμηνείες. Επομένως, αφενός μεν απορρίπτουν τις προσφυγές στο σκέλος κατά το οποίο ζητούν την επιστροφή αναδρομικών πέραν του 11μήνου, αφετέρου δε ρίχνουν άλλο ένα ράπισμα στην κυβέρνηση. Εξάλλου, στα ποσά αυτά προστίθενται και οι νόμιμοι τόκοι, που υπολογίζονται σε 6% ετησίως από την επίδοση της αγωγής και έως τις 30 Απριλίου 2019, και σε 4%, έκτοτε, καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα