Μπάχαλο με τις εκπτώσεις στα «τσουχτερά» τιμολόγια του ρεύματος

Με το ποσό των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή κατά αντιστοιχία τρία λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης θα επιδοτούνται μηνιαίως οι λογαριασμοί ρεύματος έως το τέλος του έτους, προκειμένου να απορροφηθεί η αύξηση που προκύπτει από την εκτίναξη των διεθνών τιμών. Πρακτικά, η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι της τάξης των εννέα ευρώ τον μήνα, καλύπτοντας όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι.

Πιο θολό είναι το τοπίο για τα νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με αυτή την κατανάλωση. Κανείς δεν γνωρίζει όμως αν θα τύχουν ανάλογης έκπτωσης και οι πελάτες των ιδιωτικών παρόχων ενέργειας.

Κάτι που ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει σήμερα στην έκτακτη σύσκεψη, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας θα ζητήσει από τους παρόχους να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό. Η επιδότηση τίθεται άμεσα σε εφαρμογή και στον επόμενο λογαριασμό το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή, προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150.000.000 ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.

Πέρα απ’ αυτό, θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ θα αξιοποιηθούν 100.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα