ΕΝΦΙΑ: Τι θα πληρώσουν φέτος 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες

Αναλυτικά παραδείγματα: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% και ποιοι απαλλάσσονται τελείως

Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πάρουν σήμερα στα χέρια τους περισσότεροι από 7.300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος των ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Φεβρουαρίου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι η πρώτη δόση του Σεπτεμβρίου θα μπορεί να πληρωθεί μαζί με τη 2η δόση του Οκτωβρίου, χωρίς πρόστιμα.

Τα σημειώματα του φόρου ακινήτων εκδίδονται με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, καθώς οι νέες τιμές που ανακοινώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022 και θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του φόρου για το ερχόμενο έτος.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών θα καταβάλει φέτος τον ίδιο φόρο με πέρυσι, ενώ ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ.

• Διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, παλαιότητας 12 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής και ανήκει σε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας κάτω των 60.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί φέτος με κύριο ΕΝΦΙΑ 141,47 ευρώ.

• Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 75 τετραγωνικών, 3ου ορόφου, στην Ηλιούπολη, που έχει κατασκευαστεί το 2010, θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 350 ευρώ.

• Διαμέρισμα 180 τ.μ., 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής το 1980, στην περιοχή της Εκάλης και ανήκει σε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας πάνω από 1.000.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί και φέτος με ΕΝΦΙΑ 1.554,39 ευρώ.

• *Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 2ου ορόφου στην Καισαριανή, κατασκευής του 1980 και εμβαδού 93 τετραγωνικών μέτρων, θα καταβάλει ΕΝΦΙΑ 275 ευρώ. Τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι σταθερά, με αποτέλεσμα την έκπτωση να δικαιούνται εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι κράτησαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και σε εκείνες που περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα