«Ράπισμα» Μυτιληναίου στην κυβερνητική πολιτική

Ο επιχειρηματίας επέκρινε έντονα τη βεβιασμένη απόφαση για απολιγνιτοποίηση

Καμπανάκια για το ισχυρό κύμα των ανατιμήσεων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, για τις πολλές ενεργειακές κρίσεις που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, αλλά και για το «οικοδόμημα» του Ταμείου Ανάκαμψης, από την έλλειψη πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα φθηνά δάνεια, έκρουσαν ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μυτιληναίου στην ενεργειακή κρίση, για την οποία υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η πρώτη κρίση μεταξύ πολλών που θα περάσουμε μέχρι να φτάσουμε στην πράσινη μετάβαση». Εκτίμησε δε ότι τον χειμώνα μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις στο φυσικό αέριο.

Πρόκειται για μια ισχυρή παρέμβαση του γνωστού επιχειρηματία, καθώς επέκρινε τη βεβιασμένη, όπως φάνηκε, απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, τα οποία εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.

«Έχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε πού είμαστε τώρα; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο ούτε έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων γι’ αυτή τη μετάβαση.

Το μόνο που έχει γίνει, είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσά, λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο, λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Σημαντικό παράγοντα για την πορεία της οικονομίας αποτελεί και η έκρηξη του πληθωρισμού, με τον κ. Μυτιληναίο να εξηγεί τους λόγους αύξησής του: «Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία τύπωσαν πολλά λεφτά που δεν είχαν σχέση με την παραγωγικότητα της οικονομίας, η οποία ήταν στο μηδέν ή στο μείον λόγω Covid. Και οι κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλη δημοσιονομική ανοχή, ακόμα και αυτές που είχαν μηδενικά περιθώρια. Οταν ο κόσμος αισθάνθηκε ότι ο Covid-19 υποχωρεί, ένιωσε και την ανάγκη να ξοδέψει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιούργησε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Τέλος, η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν μετά την πανδημία, πολλές προγραμματισμένες επενδύσεις δεν έγιναν, ενώ δεν κατασκευάστηκαν και πλοία υπό παραγγελία».

Μεγάλο πονοκέφαλο φαίνεται να αποτελεί η απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς, όπως σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, «οι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται και μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του ο CEO της Alpha Bank επιβεβαίωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επενδυτικά πλάνα και ώριμα σχέδια προκειμένου να λάβουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο, παραδέχθηκε πως δεν έχουν την ίδια τύχη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα