«Φωτιά» στα τεκμήρια βάζουν οι νέες αντικειμενικές

Όσοι δουν την αξία του ακινήτου τους να αυξάνεται κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια

Φωτιά σε 20 φόρους βάζει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, τα τεκμήρια και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, ωστόσο οι νέες τιμές φέρνουν ανατροπές ακόμα και σε επιδόματα που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια!

Οι φορολογούμενοι «κοστολογούνται» κάθε χρόνο από την Εφορία για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως είναι οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες κ.λπ. Επίσης, υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου, που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση. Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επηρεαστεί άμεσα και το τεκμήριο για τις κατοικίες, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας θα αλλάξουν οι κλίμακες υπολογισμού των δαπανών διαβίωσης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά, με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:

• Μέχρι 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

• Από 81 τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

• Από 121 τ.μ. μέχρι 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

• Από 201 τ.μ. μέχρι 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.

• Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Για τις μονοκατοικίες τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%. Επίσης, για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.

Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες βαρύνουν τους φορολογουμένους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών είτε τα νοικιάζουν ή τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.
Για ιδιοκτήτη διαμερίσματος 100 τ.μ σε περιοχή με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ/τ.μ., το τεκμήριο της Εφορίας ανέρχεται φέτος στα 4.500 ευρώ. Σε περίπτωση που η αντικειμενική αυξηθεί στα 2.800 ευρώ, αλλάζει η κλίμακα υπολογισμού και το τεκμήριο εκτοξεύεται στα 6.300 ευρώ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να φορολογηθεί με τεκμαρτό εισόδημα που οδηγεί σε υψηλότερους φόρους.

Αντίστοιχα, για ιδιοκτήτη μονοκατοικίας 100 τ.μ. σε περιοχή με σημερινή αντικειμενική αξία 1.600 ευρώ/τ.μ. η δαπάνη διαβίωσης ανέρχεται στα 5.400 ευρώ. Σε περίπτωση που αλλάξει η κλίμακα και η νέα τιμή ζώνης αυξηθεί στα 2.800 ευρώ/τ.μ., το τεκμήριο θα ανέλθει στα 7.560 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα