Μυτιληναίος: Λάθος πολιτικές έφεραν την ενεργειακή κρίση

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., εστιάζοντας στις ΑΠΕ, δεν διασφάλισαν την τροφοδοσία φυσικού αερίου, δήλωσε ο επιχειρηματίας

Ο ι πολιτικοί της Ευρώπης απέτυχαν να υπολογίσουν σωστά τον ρόλο του φυσικού αερίου στην πράσινη μετάβαση της ηπείρου, πράγμα που σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με δηλώσεις του στο Bloomberg.

Ο κ. Μυτιληναίος κατηγόρησε τους πολιτικούς ότι, από τη μια, δεν έχουν ενημερώσει ορθά τους πολίτες για το τεράστιο κόστος της ενεργειακής μετάβασης σε πράσινες μορφές ενέργειας, το οποίο, κατά τον ίδιο, θα φτάσει σε αρκετά τρισ. ευρώ, ενώ, από την άλλη, δεν φρόντισαν εγκαίρως να διασφαλίσουν την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου. «Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό» είπε στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι, έχοντας εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη δεν θέλει να «χρηματοδοτήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο».

«Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υποτίμηση της ενεργειακής κρίσης» σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mytilineos «έχουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω (σ.σ.: την ενεργειακή μετάβαση), εάν οι πολιτικοί δεν πουν στον κόσμο ότι θα κοστίσει πολλά χρήματα, τρισεκατομμύρια».

«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα εξοπλισμένα για να χειρίζονται στιγμές που ο άνεμος δεν φυσάει ή ο ήλιος δεν λάμπει» υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος. «Χρειαζόμαστε μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχουν αρκετή παραγωγή από ΑΠΕ, να έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία ώστε να χρησιμοποιούμε αποθήκες ενέργειας σε μεγάλη έκταση και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που είναι απαραίτητα» πρόσθεσε.

Η Mytilineos είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με εγκατεστημένη ισχύ 2,3GW μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός αλουμινίου και, επομένως, μεγάλος καταναλωτής ενέργειας. Αναφερόμενος στην Πράσινη Συμφωνία της «Ε.Ε. των 27» για μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε πως, ενώ οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται στη Γλασκόβη για τις κλιματικές COP26, η Mytilineos φοβάται ότι δεν γίνονται αρκετές προσπάθειες για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και σημειώνει: «Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, αλλά για να τη δούμε θα πρέπει στο μεταξύ να μην πεθάνουμε από το κρύο…»

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα