Επιστρεπτέα: Σε 60 δόσεις η αποπληρωμή των ποσών

Όσοι μπορούν να καταβάλουν εφάπαξ την «κουρεμένη» έως 75% οφειλή πριν την 31η Δεκεμβρίου θα έχουν έκπτωση 15%

Σε 60 μηνιαίες δόσεις, αντί των 40 που προβλεπόταν αρχικά, θα επιστραφούν τελικά οι επιστρεπτέες προκαταβολές 1 – 7, σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Τα ποσά των κρατικών ενισχύσεων δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο ενώ, παρά τις διαρροές των τελευταίων ημερών, δεν «παγώνουν» οι δόσεις έως και τον Ιούνιο του 2022, αλλά παραμένει το ισχύον πλαίσιο, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Ιανουάριο του ερχόμενου έτους.

Μάλιστα, για όσες επιχειρήσεις έλαβαν τουλάχιστον μία από τις συνολικά επτά επιστρεπτέες προκαταβολές, παρέχεται έκπτωση 15% για την εφάπαξ επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021. Ταυτόχρονα δίνεται νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για την υποβολή των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται ήδη σε υπουργικές αποφάσεις, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι «κουρεμένο» έως και 75%, αφού θα κληθούν να επιστρέψουν σχεδόν το 25% του αρχικού ποσού που εισέπραξαν, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα πρέπει να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ, με το πλαίσιο να προβλέπει -πέραν της ρήτρας διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας- τα εξής:

1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

• Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

• Το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

• Το 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

2. Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

• Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

• Το 33,3% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν τουλάχιστον μία από τις επτά επιστρεπτέες προκαταβολές θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ για την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος. Το ποσό θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Για να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των 60 μηνιαίων δόσεων που προβλέπει το αναθεωρημένο πλαίσιο, θα πρέπει με τους κωδικούς του Taxis:

Βήμα 1: να εισέλθουν στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ «myAADE».

Βήμα 2: να επιλέξουν το πεδίο «ο λογαριασμός μου».

Βήμα 3: Προσωποποιημένη πληροφόρηση.

Βήμα 4: Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή.

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων χιλιάδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που κόπηκαν σε κάποιον ή από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και η ΑΑΔΕ θα βγάλει τον λογαριασμό της επιστροφής των ποσών ανά κατηγορία.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα