Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις «κολλημένες» αιτήσεις πτώχευσης

Νέα εγκύκλιος δίνει λύση στα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με τον προηγούμενο νόμο και τη διαδικασία ρευστοποίησης

Λύση στις εκατοντάδες υποθέσεις φορολογουμένων που είχαν ενταχθεί στον προηγούμενο πτωχευτικό νόμο και παρόλο που θέλουν να πτωχεύσουν και να ρευστοποιηθεί η περιουσία τους για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα χωρίς χρέη, διαπίστωσαν πως όλες οι διαδικασίες ήταν «κολλημένες», δίνει εγκύκλιος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Το θέμα που είχε αναδείξει η «δημοκρατία» στο φύλλο της 29ης Σεπτεμβρίου 2021 με τίτλο «Στον “αέρα” οι παλιές αιτήσεις πτώχευσης!» αφορούσε όσους έχουν καταθέσει ήδη αίτηση και η πτώχευσή τους δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπήρχε διχογνωμία για το αν θα πρέπει να αποφασίζουν προηγουμένως οι πιστωτές.

Τότε, μάλιστα, πηγές του οικονομικού επιτελείου είχαν σημειώσει πως η διαδικασία ρευστοποίησης με τον παλιό νόμο πραγματοποιείται χειροκίνητα, μέσω συμβολαιογράφου. Αν και από το 2017 έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο παλιός πτωχευτικός δεν περιελάμβανε ως προϋπόθεση την προσφυγή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (σε αντίθεση με τον νέο) και υπήρξαν ορισμένοι σύνδικοι πτώχευσης που επέμεναν ότι οι μεταβατικές διατάξεις είναι προβληματικές και οι διαδικασίες να πραγματοποιούνται χειρόγραφα.

Η ρευστοποίηση

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε εταιρίες που έχουν πτωχεύσει προτού εφαρμοστεί ο νέος νόμος, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πτώχευσης και εκκρεμεί έως και σήμερα η ρευστοποίηση της περιουσίας και η διανομή των χρημάτων στους πιστωτές.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «με απόφαση της συνέλευσης των πιστωτών, εκκρεμής πτωχευτική διαδικασία μπορεί να τραπεί σε πτωχευτική διαδικασία του παρόντος νόμου στο στάδιο εξέλιξης στο οποίο βρίσκεται η εκκρεμής διαδικασία». Αυτό σημαίνει πως οι εκκρεμείς διαδικασίες πτώχευσης του παλιού πτωχευτικού νόμου δρομολογούνται υπό τις διαδικασίες του νέου νόμου στο στάδιο της εκποίησης της πτωχευτικής περιουσίας στις εξής περιπτώσεις:

α) Εφόσον δεν έχει αρχίσει η ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη.
β) Όταν κηρύσσεται άγονος ο πλειστηριασμός.

Επίσης, επισημαίνεται ότι για να γίνει μετάβαση της εκκρεμούς πτωχευτικής διαδικασίας από τον παλιό στον νέο νόμο -σε οποιοδήποτε στάδιο-, θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική απόφαση της συνέλευσης των πιστωτών. Μάλιστα, ακόμα ένα θολό σημείο το οποίο ξεκαθαρίζεται με τη νέα εγκύκλιο έχει να κάνει με επιμέρους ζητήματα, όπως αν θα πρέπει να προσληφθούν από την αρχή εκτιμητές για το ακίνητο που θα εκποιηθεί.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως «ο Διαχειριστής Αφερεγγυότητας απευθύνεται στον Εισηγητή για τον διορισμό δύο εκτιμητών, προκειμένου να προκύψει η τιμή πρώτης προσφοράς του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, προσκομίζοντας κατ’ ελάχιστον δύο και κατά μέγιστο τέσσερις προσφορές από πιστοποιημένους εκτιμητές για το κόστος της εκτίμησης. Αν υφίσταται πρόσφατη έκθεση πιστοποιημένου εκτιμητή (ήτοι των τελευταίων δύο ετών), τότε θα ληφθεί υπόψη η εν λόγω έκθεση ως μία από τις αναφερόμενες δύο εκθέσεις από τις οποίες θα προκύψει η μέση τιμή των εκτιμήσεων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα