Eρχεται νέο «κούρεμα» στις επιστρεπτέες προκαταβολές

Στο τραπέζι κυβέρνησης και δανειστών τα μέτρα για τις πληττόμενες λόγω Covid επιχειρήσεις και εργαζομένους

Ορόσημο τη 16η Ιανουαρίου έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Κι αυτό γιατί τότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας και θα αποφασιστεί αν ανακοινωθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Τα μέτρα που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο κοστολογούνται από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που έχουν πιάσει ήδη δουλειά στο πλαίσιο της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες παρεμβάσεις που θα έχουν στόχο τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους ενδέχεται να μην ανακοινωθούν σε ένα ενιαίο «πακέτο», αλλά να «σπάσουν» σε… δόσεις, ενώ η υλοποίηση κάθε μέτρου θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στο υγειονομικό πεδίο, δηλαδή από το αν θα ληφθεί η απόφαση για επέκταση των περιορισμών.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως:

• Ένα επιπλέον «κούρεμα» στα επιστρεπτέα ποσά για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει ήδη παράταση στον χρόνο αποπληρωμής των κρατικών ενισχύσεων, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται από τα τέλη Ιουνίου, αντί για το τέλος Ιανουαρίου του 2022, και σε 60 μηνιαίες δόσεις.

• Παράταση στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Η παράταση δεν αποκλείεται να ισχύσει έως και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

• «Κούρεμα» στα ενοίκια. Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και έχει τις μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης είναι οι ενοικιαστές (είτε πρόκειται για εργαζομένους σε αναστολή εργασίας είτε για πληττόμενες επιχειρήσεις) να καταβάλουν μειωμένα ενοίκια της τάξης του 10% ή 20%.

• Έκτακτες χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Όλα τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι θα πρέπει πρώτα να λάβουν την έγκριση των δανειστών, με τις πρώτες προθέσεις τους να γίνονται γνωστές στο τέλος της εβδομάδας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα