Έχουν κλέψει 365.000.000€ από τους συνταξιούχους

Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι ξέχασε τον επιπλέον συντελεστή αναπλήρωσης στα ΝΠΔΔ. Παρακρατούν 9.600.000 € τον μήνα

Με κάθε επισημότητα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης παραδέχεται ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων που έγινε το 2019 εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου είναι λανθασμένος.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, τα λάθη και οι παραλείψεις αφορούν περίπου 600.000 συντάξεις και, καθώς ακολούθησε ο δεύτερος επανυπολογισμός των συντάξεων (για όσους είχαν άνω των 30 ετών ασφάλιση) με βάση τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2020, το αποτέλεσμα είναι έως σήμερα να οφείλονται συνολικά στους δικαιούχους αυτούς περίπου 365.000.000 ευρώ!

Το έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία» συντάχθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2022 από τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων του ΕΦΚΑ και κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Εφαρμογών και Πληροφορικής του φορέα αλλά και στο ΕΝΔΙΣΥ. Ο λόγος είναι ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, αφού η κυβέρνηση και διαδοχικοί υπουργοί Εργασίας και διοικητές του ασφαλιστικού ταμείου αγνοούσαν τις επιστολές διαμαρτυρίας, προχώρησε στην αποστολή εξωδίκων αλλά και στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα. Σε αυτήν παρέθεσε αναλυτικά όλα τα στοιχεία με βάση τα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων και εξ αυτού του λόγου υποχρεώθηκε ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει στον ορθό επανυπολογισμό.

Όπως παραδέχεται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, για τη συγκεκριμένη σύνταξη «δεν έχει υπολογιστεί ο επιπλέον συντελεστής αναπλήρωσης για τα ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου)» και μάλιστα για 7.587 ημέρες ασφάλισης, από τις 6 Νοεμβρίου του 1984 έως και τον Μάρτιο του 2010. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ που έχει δημιουργήσει δικό του μηχανογραφικό πρόγραμμα για να κάνει τον σωστό επανυπολογισμό, να φτάνει τα 691,87 ευρώ τον μήνα. Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1.582,18 ευρώ (ν. Κατρούγκαλου) και 1.733,60 ευρώ (ν. Βρούτση), ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 1.041,73 ευρώ!

Η παραδοχή του προβλήματος από τον e-ΕΦΚΑ ανοίγει τον δρόμο ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη και χιλιάδες συνταξιούχοι να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυξήσεις που για κάποιους θα είναι λογιστικές, αφού θα περιοριστεί σημαντικά η προσωπική τους διαφορά ή θα μηδενιστεί, για αρκετές χιλιάδες όμως θα είναι πραγματικές, αφού θα μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά και σε αυτή την περίπτωση το όποιο υπερβαίνον ποσό προκύπτει θα το λάβουν ως αύξηση στη σύνταξη.

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ, ο επανυπολογισμός του 2019 έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με βάση τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά.

Ως εκ τούτου:

α) Δεν έχει υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερ-βαρέα ένσημα.

γ) Παράλληλη ασφάλιση: Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, ν. Κατρούγκαλου).

δ) Συντάξεις χηρείας: Δεν έχουν επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι όπου διαπιστώνεται αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή οι καταβαλλόμενες συντάξεις για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 είναι χαμηλότερες από όσους βγήκαν ύστερα από αυτή την ημερομηνία, θα πρέπει αυτή να «ισοφαρίζεται» μέσω αυξήσεων σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, οι συντάξεις για τις οποίες ο πρώτος επανυπολογισμός είτε δεν έγινε καθόλου είτε ήταν ελλιπής εκτιμώνται σε 600.000 και το μηνιαίο κόστος σε 9.600.000 ευρώ. Επομένως, έως και τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2022 (καταβλήθηκαν αυτές τις μέρες) τα ποσά που τους δόθηκαν ήταν μικρότερα κατά περίπου 365.000.000 ευρώ. Αν δεν διορθωθεί το λάθος έως το τέλος του 2023, οπότε ολοκληρώνεται η πενταετής περίοδος των αυξήσεων που θα έπρεπε να παίρνουν, το συνολικό κόστος εκτινάσσεται σε 576.000.000 ευρώ.

Το εξώδικο του ΕΝΔΙΣΥ και οι ευθύνες Μητσοτάκη, Βρούτση – Χατζηδάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξώδικο που είχε αποστείλει το ΕΝΔΙΣΥ προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ συνοδευόταν και από άλλα παραδείγματα.

Ενδεικτικά, συνταξιούχος που θα έπρεπε με ορθό επανυπολογισμό να λαμβάνει ανταποδοτική σύνταξη 1.621 ευρώ, παίρνει σχεδόν τα μισά, 878 ευρώ, καθώς το ασφάλιστρο υπολογίστηκε με 20% και όχι με 32% που προβλέπει ο νόμος.

Σε άλλη περίπτωση, ανταποδοτική σύνταξη που θα έπρεπε αν είχε γίνει σωστά ο επανυπολογισμός να ανέρχεται σε 1.293,56 ευρώ, ψαλιδίστηκε σε μόλις 840 ευρώ γιατί υπολογίστηκε με 20% ασφάλιστρο αντί για 28,72% που είναι το ορθό, ενώ δεν υπολογίστηκαν καθόλου τα βαρέα ένσημα! Σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι «την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης με τους υπουργούς Βρούτση – Χατζηδάκη, αλλά και τους διοικητές του e-ΕΦΚΑ Χάλαρη – Δουφεξή που αρνούνταν να εφαρμόσουν τους νόμους».

«Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί όλους τους συνταξιούχους που γνωρίζουν ότι διέθεταν βαρέα ένσημα περισσότερα των ενσήμων που έχουν υπολογιστεί στη σύνταξή τους, καθώς και αυξημένο ασφάλιστρο πάνω από 20% και είναι συνταξιούχοι πριν της 13ης/5/2016, να επικοινωνήσουν με το δίκτυο έχοντας την απόφαση κύριας – επικουρικής σύνταξης, τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ τους, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι δικαιούχοι».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα